2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Kevés az informatikus

2016. október 6., csütörtök 20:56, frissítve: csütörtök 20:56

Több informatikust kell képezni az egyetemeken, ezt mondta Deutsch Tamás digitális jólétért felelős miniszterelnöki kormánybiztos.

Szerinte 30 ezer informatikussal dolgozik kevesebb, mint amennyire az országnak szüksége van. Egy fejvadász cégnél azt mondják: a kezdők akár fél millió forintot is megkereshetnek, de sokan külföldre mennek még több pénzért.

„Bekerültünk egy titkos házba, és csapdába estünk, és onnan úgy tudunk csak kijutni, ha hálózati feladatokat oldunk meg” – mondta Deutsch.

Egy, a szakképzésben részt vevő cégnél mutatták meg azt a szoftvert, amelyet az informatika érettségin is használnak majd. Az amerikai vállalatnál megerősítették, hogy több mint húszezer informatikus hiányzik Magyarországról. Ilyen mennyiségű szakember nem képezhető kizárólag az egyetemeken. Szerintük sok esetben nem is kellene a diploma, elég lenne a szakképesítés.

„Nem csak szakképzés és diploma kell, hanem az is, hogy a vállalatok készek legyenek arra, hogy az illető munkaerőt továbbképezzék, mert el kell fogadni, hogy kész munkaerő a piacon sokkal kevesebb van” – emelte ki Horváth Krisztina, a Cisco Magyarország ügyvezető igazgatója.

Ha már valaki elkezdett informatikusnak tanulni, fejezze is be az iskolát – mondja a digitális jólétért felelős miniszterelnöki biztos.

„Minél több informatikushallgató tanulhasson, és minél kevesebben hagyják abba a tanulmányaikat, és legyen érdekelt a piac, hogy előbb szerezzenek diplomát, és utána menjenek el dolgozni, és minél több fiatal számára legyen vonzó az informatikus pálya” – tette hozzá Deutsch Tamás.

Csakhogy hiába képeznek több szakembert, ha utána külföldre távoznak. Az egyik fejvadász cégnél azt mondják, egy kezdő informatikus fél millió forintot is megkereshet, ám sokaknak ez kevés, és inkább kivándorolnak.

„Ezek elvesztett üzleti lehetőségek. És itt nagy értékekről lehet szó, hiszen egy szoftverfejlesztő cég nagy értékben állít elő szoftver terméket, amik nagyon értékesek lehetnek, tehát egy 500 fős cég által előállított szoftver értéke elérheti a több milliárd vagy több tízmilliárd forintot. És ki lehet számolni, hogy mi az a volumen, amit nem tud realizálni az ország. Tehát elvesztett üzleti lehetőségekről lehet itt beszélni” – mondta el Tokár Péter, a Tesk ügyvezetője.

Külföldről, leginkább Indiából érkeznek ugyan Magyarországra informatikusok, de nem ez a jellemző. A magyar nyelv nagyon speciális, aki pedig angolul dolgozik, az nem ide jön.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!