2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Láncreakció 04:40

Kérdezni szabad, de választ ne várjunk?

Hír TV

2017. december 8., péntek 19:56, frissítve: péntek 20:50

Drágulnak az alapanyagok az építőiparban – ezzel az indokkal sorra ugranak meg az állami beruházások költségei. Ezúttal a dél-budai kórházról mondta azt az egészségügyi államtitkár, hogy többe fog kerülni, mint tervezték. A Közbeszerzési Hatóság elnökét erről is kérdeztük volna ma, de nem jutott ideje nyilatkozni.

Az építési vállalkozók közgyűlésén szólalt fel a Közbeszerzési Hatóság elnöke. Beszédében említette meg azt az esetet is, amikor valamilyen hiba vagy csúszás miatt a szerződés szerint kötbér jár a megrendelőnek, aki erről – mivel az adófizetők pénzéről van szó – nagyvonalúan lemond.

„Van úgy, hogy szerződésszegésből eredő jogot nem érvényesített az ajánlatkérő, de itt is nagyon kell ügyelni, mert olyan is van, hogy kötbérelengedés és nem megalapozott, és ez nagyon komoly dolgot vet fel mind a két oldalon” – fogalmazott Rigó Csaba elnök.

Épp így mondott le a kötbérről a vizes vb-t szervező cég. Ők azt a megoldást választották, hogy miután a kivitelező nem tudta időre, július 7-re befejezni a munkákat, egy interjúban bejelentették, szerintük a szerződésbe írt 7-i dátum valójában 14-ét jelenti.

– Mikor változtatták meg 7-ről 14-re a határidőt ?
– Minden olyan építmény, ami a vb-re épül, a határidő legkésőbb július 14-e, vagyis a kezdés volt. Addigra elkészült a Casino.
– Akkor ez azt jelenti, hogy nem a szerződésbe írt határidő számít?
– Szerződésbe írt határidő, 14-e számít – fogalmazott Borsa Miklós, a BP2017 Nonprofit Kft. szóvivője nyáron a Hír TV-nek.

Végül ezt a határidőt sem tudták tartani, az állam mégsem kapott kötbért. Szerettük volna megkérdezni a Közbeszerzési Hatóság elnökét az állami beruházások kötbérköveteléseiről is.

– Ne haragudjon, de el kell rohannom.
– Pár kérdést?
– Miről lenne szó?
– Közbeszerzésről, ami az ön kompetenciája.
– Köszönöm szépen, ez nem volt előre egyeztetve.
– És akkor nem szabad kérdezni önt?
– Kérdezni szabad, de…
– De választ ne várjunk?
– Rohannom kell.

Az építési vállalkozók közgyűlésén is szóba került, hogy az építőanyagok drágulása miatt jelentősen – akár 30 százalékkal – drágulhatnak az építkezések. Az egészségügyért felelős államtitkár pénteken egy újabb állami beruházást említette, ami nem tartja a költségkeretet: a Dél-budai Centrum Kórházat.

„A becslések több mint hetes száz milliárd forintról szólnak, én szerintem ennél jóval többet fogunk költeni, és nem azért, mert általában minden drágul, hanem azért, mert úgyis újra kell majd mindent tervezni 2-3 évente az épp aktuális szakmai igények mentén” – közölte Ónodi-Szűcs Zoltán.

Kósa Lajos tárca nélküli miniszter a héten a Nemzeti Korcsolyázó Központ esetében beszélt arról, hogy már nem is veszik komolyan az előre becsült költségeket.

„A mostani építőipari helyzetben egyszerűen megjósolhatatlan, hogy egy olyan nagymértékű beruházás, amelynek a kiviteli szintű tervengedélye, tervezése sem kezdődött el, az mennyibe fog kerülni. Ezért a bizottság nem abból indult ki, hogy milyen típusú költségbecsléseket adtak le a tervezők. Inkább ezt tájékoztatásul tudomásul vettük” – fogalmazott Kósa Lajos.

A Debreceni Főpályaudvar 17 milliárdos drágulásánál is az építőanyagok drágulására hivatkoztak, de ezt az összeget a kormány már nem pótolja ki.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!