2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Kenőpénzért gördülékenyebb ellenőrzést ígértek

2015. augusztus 6., csütörtök 14:55, frissítve: péntek 08:18

Vesztegetés gyanújával vett őrizetbe hat Csongrád megyei kormánytisztviselőt a rendőrség. A röszkei határátkelőhelyen dolgozó hivatalnokok fuvarozóktól fogadhattak el pénzt, cserébe gördülékenyebb ellenőrzést ígértek.

A pénz átvételekor érték tetten a rendőrök a röszkei határon szolgálatot teljesítő egyik hivatalnokot – további öt kollégáját pedig a házkutatás után vették őrizetbe. A gyanú szerint 152 esetben fogadtak el kenőpénzt, alkalmanként 5-10 eurót kaptak a fuvarozóktól.

„A feladatuk a különféle növény-egészségügyi, illetőleg zöldség-gyümölcs minőség-ellenőrzési vizsgálatok elvégzése volt a röszkei átkelőn. A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint megalapozott a gyanú arra, hogy szállítmányonként 5-10 euróért az ezzel kapcsolatos kötelezettségüket megszegték, és ettől a vizsgálatoktól eltekintettek vagy pedig nem a szabályoknak megfelelően végezték el” – közölte Szenti Szabolcs, a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

A hivatalnokoknak az unión kívülről érkező szállítmányokat kellett ellenőrizniük, adminisztrálniuk. Azt, hogy pontosan milyen kedvezményeket adtak a kenőpénzért cserébe a fuvarozóknak, még nem lehet tudni. A vesztegetés gyanújáról a rendőrséget a kormányhivatal értesítette.

„Nem olyan bonyolult elképzelni, hogy van egy hivatali aktus, amelyet valaki bizonyos összeg ellenében gördülékenyebben elvégez. Hogy a gördülékenység miben nyilvánul meg, hogy a rohadt árut vagy a genetikailag módosított terméket nem ellenőrzi és beengedi, vagy csak hogy egyszerűen nem kell sorba állni, nem tudom, ezt a nyomozóhatóságok ki fogják deríteni” – nyilatkozta Juhász Tünde kormánymegbízott.

A rendőrség kezdeményezte az őrizetbe vett hivatalnokok előzetes letartóztatását.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!