2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Kármegelőzési program a rengeteg betörés miatt

2015. március 7., szombat 17:36, frissítve: hétfő 12:34

Továbbra is magas a lakásbetörések száma Magyarországon, derült ki az Országos Rendőr-főkapitányság jelentéséből. A legtöbbször Budapesten és Pest megyében törnek be. A rendőrség a polgárőrséggel közreműködve kármegelőzési programot indított. Egy törvénymódosító javaslat szerint a büntetlen előéletű fiatalok 14 éves kortól ifjú polgárőrnek állhatnának.

Budapesten a betörések többségét a csendes, kertvárosi övezetekben követik el. Veszélyeztetettek a klasszikus belvárosi bérházak és a lakótelepek is. A napközben üres folyosók ideális terepet jelentenek a besurranó tolvajoknak.

„A kiemelt bűncselekményben, 14 bűncselekményt értünk, ezeknek az egyike a lakásbetörés is, ebben 12,6 százalékos volt a 2013-ról 2014-re a bűncselekmények számának a csökkenése, ugyanakkor 3 százalékkal nőtt az eredményesség” – mondja takács Tibor, az ORFK bűnügyi főigazgatója.

Tavaly 24 ezer lakásba, házba törtek be, minden második bűncselekményt Budapesten, illetve Pest megyében követték el. A betörések 30 százaléka jutott a megyeszékhelyekre. Az átlagos kár meghaladta a félmillió forintot.

A polgárőrség a rendőrséggel, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanáccsal és a legnagyobb önkormányzati érdekképviselettel, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségével együttműködve kármegelőzési programot dolgozott ki. „Meggyőződésem, hogy a mai napon megindított program, amely a vagyonvédelem területén indul, jelentősen hozzá fog járulni az emberek szubjektív biztonságérzetének javulásához” – véli Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke.

Az állami költségvetés egymilliárd forinttal támogatja idén a polgárőrséget. „Mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy a polgárőrök bizonyos feltételrendszerekhez jussanak és tudjanak abban segíteni nekünk, hogy a közbiztonság a rendőri jelenlét mellett még nagyobb fokára tudjon lépni” – mondta Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke.

Egy törvénymódosító javaslat szerint a büntetlen előéletű fiatalok már 14 éves kortól ifjú polgárőrnek állhatnának. „Ezzel tulajdonképpen két lehetőséghez kapcsolódhatunk, az egyik az, hogy az utánpótlás, a fiatal utánpótlás biztosítva látszik ezáltal, másrészt pedig a középiskolákban az 50 órás közösségi szolgálatot, amelyet jogszabály ír elő, a jövőben az egyesületeknél is teljesíthetik” – nyilatkozta Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke.

A parlament előtt lévő indítvány előírja azt is, hogy megyénként csak egy területi polgárőrszövetség működhet. A területi polgárőrszövetség akkor kérheti felvételét az Országos Polgárőr Szövetségbe, ha együttműködési megállapodást kötött a rendőrséggel.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!