2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról

Következik:

Híradó 12:00

Jozef Rohác nem nyilatkozhatott a Hír TV-nek

2017. október 4., szerda 10:27, frissítve: szerda 10:43

Az 1998-as, Aranykéz utcai merényletért és a Fenyő-gyilkosságért is jogerősen elítélt Jozef Rohác interjút akart adni a Hír Televízió Riasztás című műsorának. A szlovák férfi azonban nem beszélhet, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka megtiltotta neki. Hogy miért, azt csak vele közölték. A törvény szigorú indokokhoz köti, hogyan lehet egy jogerősen elítélt rabot megfosztani a szabad véleménynyilvánítási jogától. Rohác fellebbezhet a tiltás ellen.

Jozef Rohác nem beszélhet. A büntetés-végrehajtás országos parancsnoka tiltotta meg, hogy interjút adjon a Riasztásnak. Rohác múlt hétfőn írt alá egy nyilatkozatot, miszerint kizárólag a Hír TV Riasztás című műsorának ad interjút a 90-es évek véres leszámolási ügyeiről. Három nappal később azonban az alábbi levelet kaptuk a bv-intézet sajtóosztályától:

Tájékoztatjuk, hogy a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka elutasította a fogvatartott nyilatkozattételét.

Azt is írták, hogy a határozatot elküldik Rohácnak is, és majd neki leírják, miért döntöttek így.

„Mielőtt bármilyen véleményt mondanék a jelenlegi helyzet jogi vetületeiről, szeretném látni a határozatot” – mondta Fülöp Tamás, Jozef Rohác ügyvédje. Merthogy ő sem tudja, miért tiltották meg ügyfelének, hogy beszéljen.

Mint arról korábban beszámoltunk, az 1998-as, Aranykéz utcai robbantás felbujtójaként jogerősen elítélt Portik Tamás ügyvédje három héttel ezelőtt perújítási indítványt nyújtott be a fellebbviteli főügyészségre. Magyar Róbert, a fekete sereg egykori vezetője ugyanis megkereste, hogy az ügyben elkövetőként elítélt Jozef Rohác elmondta neki a börtönben, nem Portik adta a megbízást a robbantásra.

„Valaki azt mondja, hogy nem Portik Tamás volt, azt gondolom, ez elég lényeges bizonyíték a tekintetben, hogy most el lehet ítélni vagy nem” – mondta Szikinger István, Portik Tamás védője.

Az ügyészség szerint azonban ez nem elég ahhoz, hogy ismét elővegyék az ügyet. Ezért indítványozták a kérelem elutasítását. Nem sokkal ezután Rohác maga döntött úgy, hogy vállalja a vallomástételt. Ügyvédjével el is küldtek egy nyilatkozatot a Fővárosi Ítélőtáblára, amelyben az állt, ha őt megkérdezik, elmondja, mit tud az ügyről.

Közben a Riasztás stábja is megkereste Rohácot, aki hajlandó lett volna kamerák előtt elmondani, amit tud. Azonban, ahogy fentebb írtuk, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka megtiltotta neki.

De miért és hogyan történhet meg egy jogállamban, hogy egy jogerősen elítélt fogvatartottnak megtiltsák, beszélhessen a sajtóval? Kabodi Csaba, az ELTE büntetés-végrehajtási jogi tanszékének docense azt mondta: a törvény részletesen és szigorúan szabályozza az eseteket, amikor egy interjú megtiltható. Éppen ezért korábban még soha nem fordult elő, hogy a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka megtiltotta volna a nyilatkozattételt.

„Kíváncsi volnék én is az indokra. De nem gondolom, hogy a nemzetbiztonság védelme vagy államtitok lenne. Inkább a bűnüggyel kapcsolatos dolog” – vélte a docens.

Jelenleg azonban Jozef Rohác az egyetlen, aki ismeri az indokot. És ő az, aki fellebbezhet. Ügyvédje azt mondta, a dolog még olyan friss, hogy nem is tudtak beszélni róla. „Az egészen biztos, hogy a fellebbezési határidők e tekintetben olyan hosszúak, hogy ráérünk még erről beszélgetni” – tette hozzá Fülöp Tamás.

Az tehát egyelőre rejtély marad, mit tudhat Rohác és kiről, hogy nem beszélhet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!