2020. április 3.,
péntek, Buda, Richárd napja

Jobbik: A Balaton mindenkié

Hír TV

2018. február 17., szombat 16:43, frissítve: szombat 18:57

Mindenki számára szabadon és ingyen hozzáférhetővé tennék a Balatont a térségi jobbikos képviselőjelöltek. Javítanának a tó megközelíthetőségén is, valamint az egészségügyi ellátáson.

A 2000-ben elfogadott Balaton-törvény kimondja, hogy a tópart legalább harminc százalékát minden önkormányzatnak szabadon hozzáférhetővé kell tennie. Ez sok helyen máig sem valósult meg, egyebek között a magánnyaralók és a fizetős strandok miatt.

„Azért, hogy a vízparthoz valaki hozzáférjen, lejusson a vízpartra, önmagában sehol sem szabadna belépti díjat szedni, hiszen a Balaton nemzeti kincs, mindannyiunknak a közös tulajdona. A programunk címe is mutatja, a Balaton mindenkié. Ezt az elvet szeretnénk érvényesíteni, mindenki egyenlő feltételekkel jusson le a tópartra, jusson hozzá a Balatonhoz” – emelt ki Kepli Lajos képviselőjelölt.

A Jobbik szerint kevés az egészségügyi ellátóhely is ahhoz képest, hogy nyáron mennyien vannak a Balatonnál. „Minden frekventált helyen, legyen az Balatonfüred, Révfülöp, Keszthely, Zánka, olyan sürgősségi ellátóhelyeket kell biztosítani, amelyek a nap huszonnégy órájában elérhetők mindenki számára; nemcsak a turisták, hanem az itt élők számára is” – hangsúlyozta Rig Lajos képviselőjelölt.

A Balatonhoz vezető utak fejlesztése is fontos a jobbikos politikusok szerint. Az M7-es autópályát ezért Budapest irányából is háromsávossá tennék, a Balaton nyugati részén pedig felújítanák a sokszor nagyon rossz állapotú utakat. „Kiemelten szeretnénk kezelni legalább a 84-es számú főútnak a gyorsforgalmi úttá fejlesztését, ezzel lehetővé tudnánk tenni azt, hogy a Nyugat-Európából érkező turisták is biztonságosan és gyorsan meg tudják közelíteni a tavunkat” – jegyezte meg Weller-Jakus Tamás képviselőjelölt.

A Jobbik felhívta a figyelmet arra is, hogy a turisták és a Balaton partján élők életét könnyítené az északi parti vasútvonal villamosítása és fejlesztése, a biciklis turizmus érdekében pedig felújítanák a kerékpárkörutat.