2023. 12. 10. Vasárnap Judit napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Itt van Bécs válasza a Lázár-videóra

Hír TV

2018. március 7., szerda 13:55, frissítve: szerda 19:18

Az osztrák fővárosban migránsozott és koszos utcázott a kancelláriaminiszter. Propagandavideója csak néhány órát élt a Facebookon. A HVG közzétette az osztrák főváros hivatalos válaszát. A Hír TV-nek nyilatkozott a Wiener Zeitung szerkesztője, aki elmondta, az ottani migránsok legtöbbje hosszú évek óta a városban él, beilleszkedve a társadalomba, Lázár János kijelentései nem állják meg a helyüket.

A szomszéd utcája koszosabb – Lázár János szerint. A kancelláriaminiszter Bécsben készített zenés-migránsellenes propagandaanyagot, a felvétel azonban csak néhány óráig élt a Facebookon.

A HVG most lehozta Bécs hivatalos válaszát, amit Renate Brauner, a város nemzetközi ügyekért felelős városi tanácsnoka írt:

„Bécs város nemzetközi ügyekért felelős városi tanácsnokaként és büszke bécsi polgárként a leghatározottabban tiltakozom az ellen, ahogyan Magyarország Miniszterelnökséget vezető minisztere, Lázár János a szülővárosomat egy videójában megjelenítette. Csodálkozunk és megdöbbentőnek tartjuk, hogy egy politikus egy szomszédos országának fővárosát így becsmérli. A vádak tartalmilag nem állják meg a helyüket és elszomorítóan idegenellenesek. Személy szerint csak azt kívánhatom a magyar városoknak, hogy olyanok legyenek, mint Bécs – a világon a legjobb életminőséggel rendelkező város.”

Elutasítják

Bécs integrációért felelős osztályvezetője is elutasítja Lázár János kijelentéseit. Ursula Struppe a Hír Televíziónak azt mondta, az osztrák fővárosban az elmúlt években is csökkent a bűnözés, problémát inkább a keleti szomszédos országokból érkező bűnbandák okoznak.

„Megdöbbentettek és megleptek ezek a kijelentések, amelyeknek kevés vagy semmi közük nincs a valósághoz. Bécs mindig bevándorlóváros volt, és mindig profitált a bevándorlásból. Mindenki, aki ellátogat Bécsbe, láthatja, hogy ez egy biztonságos és nagyon tiszta város. Az az állítás is hamis, miszerint az emberek félelemben élnek. A rendőrségi statisztikák szerint a bűnözés az elmúlt tíz évben csökkent” – így Ursula Struppe.

A keleti országokból érkező bűnözők okoznak gondot

„Sok olyan statisztika van, amely szerint az országban élő migránsok vagy külföldiek körében körülbelül ugyanolyan arányban vannak bűnözők, mint az osztrák származásúak körében. Ami problémát okozott és részben még ma is okoz, azok a főleg keleti szomszédos országokból érkező bűnbandák, amelyek jönnek és mennek” – tette hozzá az osztályvezető.

Lázár János videója egyébként Bécs, Favoriten-negyedben készült - az elmúlt két év hivatalos statisztikái alapján 2016-ban és 2017-ben 43 %-ról 46 %-ra nőtt a körzetben élő külföldiek száma, a származási országot azonban nem részletezik az adatok.

Semmi köze a menekültkérdéshez:

„Az a hely, ahol Lázár János a felvételt készítette, a tizedik kerületben van. Ott hagyományosan sok osztrák munkás és török migráns él. Legnagyobb részük azonban már évtizedekkel ezelőtt érkezett Ausztriába. Ennek tehát semmi köze a menekültkérdéshez” – ezt már a Wiener Zeitung szerkesztője nyilatkozta a Hír TV-nek.

Hozzátette: Bécs lakosságszáma több mint kétszázezerrel nőtt az elmúlt tíz évben.

„Nagy részük azonban Európából érkezett. A külföldiek közül a a legtöbben a szerbek vannak, őket a törökök és a németek követik. A magyarok a hetedik helyen vannak” – mondta Alexander Dworzak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!