2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Ismét az MNB előtt tüntettek a Quaestor-károsultak

Hír TV

2018. március 28., szerda 14:50, frissítve: szerda 18:40

A Magyar Nemzet megírta, hogy a brókerház számláján a 3 évvel ezelőtti bedőlésekor volt annyi pénz, hogy kifizessék a kisbefektetőket. A Jobbik azt ígérte, hogy az MNB-t is bevonná a kártalanításba, amiért nem ellenőrizték megfelelően a brókercégeket – erről megállapodást is kötöttek a károsultakkal.

A molinókkal, a jegybank elnököt rabosító bábuval és megafonnal érkezett demonstrálók felelősségre vonást és kártalanítást követeltek. A brókercég 2015-ös bedőlése után, több ezer ügyfélnek ragadt bent a pénze. Az ügyészségi vád szerint azért, mert a cég vezetői fiktív papírokkal kereskedtek és több tíz milliárdot sikkasztottak el.

A Magyar Nemzet cikke szerint a Quaestor számláin lett volna pénz a kisbefektetők kártalanításához, a cégnek pedig azt ígérte a kormányzat, hogyha a külügyminisztérium kimenekítheti a csaknem négymilliárdos vagyonát a Quaestorból, akkor megmentik a céget. A Szijjártó Péter vezette tárcához tartozó nemzeti kereskedőházak pénzét még időben engedték kivenni, a céget viszont nem mentették meg, a kisbefektetők pénz nélkül maradtak.

Tarsoly Csaba a cégcsoport elnöke előzetes letartóztatásban van, az ügy pedig már a bíróság előtt.

A károsultak közössége együttműködési nyilatkozatot írt alá a Jobbikkal. A dokumentum szerint a szervezet vállalja a károsultakkal és a többi civilszervezettel való kapcsolattartást a brókerbotrányok rendezése érdekében, továbbá új kárrendezési törvényt dolgoznának ki.

A jobbik frakcióvezetője szerint a Quaestor megmaradt ingatlanvagyonából ki lehetne fizetni a károsultakat, a felelőssége miatt pedig a nemzeti bankot is bevonná a kártalanításba.

– Tekintettel arra, hogy a MNB nem a megfelelő gondossággal és szakmaisággal látta el a pénzügyi felügyeleti tevékenységet és előtte a pénzügyi felügyelet…ezért lehetett 15 éven át ellopni emberek pénzét, ezért kerülhetett sor több mint 300 milliárd forintos károkozásra a csaló brókercégek részéről, ezért magának az MNB-nek kell helytállnia – mondta Volner János.

Az LMP a tőkepiaci felügyeleti törvényt is felülvizsgálná. Szél Bernadett szerint a Quaestor-csalás összefonódik a kormánypártok politikusaival.

– Plusz van itt egy olyan helyzet, ami miatt '97-ig vissza kell menni, és ez a tőkepiaci felügyeleti törvénynek a hiányossága, emiatt tudnak rendszeresen brókerbotrányok történni ebben az országban, mert nem elég mély és hathatós az ellenőrzés. A Fidesz alatt ez még gyöngébbé vált, én ezt elismerem, de hogy én azt vállaltam, hogy a '97-es tőkepiaci felügyeleti törvényt is felülvizsgáljuk, és olyan ellenőrző mechanizmusokat építünk be a rendszerbe, hogy ez a csúfság soha többet senkivel ne fordulhasson elő – nyilatkozta Szél Bernadett.

A Fővárosi Főügyészség közleményben a 2016-os vádiratra hivatkozik, azt írják, a cégcsoport a vizsgált időszakban már fizetésképtelen volt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!