2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Iránytű: Simán legyőzhetné a jobbikos Cseresnyést

Hír TV

2018. március 21., szerda 07:00, frissítve: szerda 13:48

Az Iránytű Intézet legfrissebb felmérése szerint fölényes győzelmet aratna a Jobbik jelöltje Zala 3. oevk-ban, ha a többi ellenzéki párt támogatná vagy nem indítana saját jelöltet.

Az egyéni képviselőjelölti preferenciával rendelkező választók 44%-a Cseresznyés Péterre (Fidesz–KDNP) voksolna, míg a legerősebb ellenzéki jelölt, Zakó László (Jobbik) támogatottsága 28%-os – derül ki az Iránytű Intézet március 13–16. között végzett kutatásából.

Az MSZP–P és a DK közös jelöltjére, Horváth Jácintra a pártválasztók 19%-a szavazna. Az LMP jelöltje, dr. Károlyi Attila 4, a Momentum jelöltje, dr. Polónyi Tamás 2%-on áll.

Vagyis egy esetleges összefogás vagy kölcsönös támogatás esetén a jobbikos Zakó lehet a legesélyesebb kihívója a kormánypártok jelöltjének.

 

2014-ben egyébként 39,6 százalékkal szerzett mandátumot Cseresnyés, legnagyobb kihívója legutóbb is Zakó volt. Közte és az akkori ellenzéki összefogás jelöltje között mindössze egyszázaléknyi különbség volt (koordinálva tehát ’14-ben is le lehetett volna győzni a Fidesz–KDNP-t).

A választókerületben a Fidesz–KDNP a teljes népesség 23%-ának támogatását tudhatja maga mögött, míg a Jobbik 13%-on áll. Az MSZP–P-t a teljes népesség 7%-a támogatja, míg a DK 5%-on áll. Az LMP-re csupán a teljes népesség 2, az MKKP-ra és a Momentumra 1-1%-a voksolna.

A választókerületben egyébként kiemelkedően magas, 30%-os a részvételi hajlandóság.

 

A pártot választani tudók 45%-a a Fidesz–KDNP-re, 26%-a a Jobbikra voksolna egy jövő vasárnapi országgyűlési választáson, míg az MSZP–P támogatottsága ebben a kategóriában 13, a DK-é 9%-on áll. Az LMP-t 4, az MKKP-t és a Momentumot 1-1% támogatja.

 
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!