2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Iránytű: Kepli Lajos ütheti ki Kontrát Károlyt a balatonfüredi körzetben

Hír TV

2018. március 19., hétfő 07:00, frissítve: hétfő 13:32

Veszprém megye 2. számú, Balatonfüred központú választókerületében a bizonytalanok megszólítása mellett a taktikai szavazók arányának növelése hozhatja helyzetbe az ellenzék erősebb jelöltjét, a jobbikos Kepli Lajost a kormánypárti Kontrát Károllyal szemben – derült ki az Iránytű Intézet felméréséből.

Egyéni preferenciák a jelöltet választani tudó szavazók körében (%)

 

Az egyéni képviselőjelölti preferenciával rendelkező választók 40 százaléka voksolna dr. Kontrát Károlyra (Fidesz–KDNP). A legesélyesebb ellenzéki jelölt egyértelműen Kepli Lajos a Jobbik színiben. Az MSZP–Párbeszéd és a DK közös jelöltjére, Deák Istvánnéra a pártválasztók 22 százaléka szavazna. Az LMP jelöltje, Ságodi Zoltán István 5, Kiss László a Momentum színeiben 1 százalékon áll.

A 2014. évi országgyűlési választás óta a választókerületben az ellenzék erőviszonyai jelentősen módosultak. Dr. Kontrát Károly akkor 45,6 százalékkal szerzett mandátumot, míg az Összefogás jelöltje, Scheiring Gábor 27,2 százalékot ért el. Kepli Lajos 19,1 százalékos eredménye 2014-ben a harmadik helyre volt elég, a Jobbik képviselője azonban azóta jelentősen tudta növelni támogatottságát. Az LMP-s Cséby Géza Attila 4,9 százalékos eredménnyel végzett.

Az Iránytű Intézet ötszáz fős kutatásának mintavétele 2018. március 14-től március 17-ig zajlott, a választókerület felnőtt népességének eloszlását nemek, korcsoportok, legmagasabb iskolai végzettség, települési jogállás szerint tükröző minta lekérdezésével. Az adatfelvételt számítógéppel támogatott telefonos interjúval (CATI) végezték. A kutatás hibahatára a teljes népességre vonatkoztatott 50 százalékos adatra nézve (95 százalékos valószínűséggel) legfeljebb +/- 4,4 százalék, azonban valószínűbb, hogy az értékek cenzus értéktől való távolsága ettől kisebb. A hibahatár a teljes népességre vonatkoztatott 50 százaléknál kisebb, valamint 50 százaléknál nagyobb érték esetében is csökken, ám a hibahatár nem kezelhető a ténylegesen lehetséges hiba nagyságaként.

Pártpreferenciák alakulása a választókerület teljes népessége körében (%)

 

A választókerületben a Fidesz–KDNP a teljes népesség 22 százalékának támogatását tudhatja maga mögött, míg a Jobbik 15 százalékon áll. Helyben az MSZP–Párbeszédet a jogosultak 7 százaléka támogatja, míg a DK-ra 5, az LMP-re 4 százalékuk voksolna. A választókerületben magas, 22 százalékos a részvételi hajlandóságot mutató, de jelenleg szilárd pártpreferenciával nem rendelkező választók aránya, míg a biztosan nem szavazók aránya mára mindössze 6 százalékos. A preferenciájukat titkoló szavazók aránya 16 százalék. A bizonytalanok megszólítása mellett a taktikai szavazók arányának növelése hozhatja helyzetbe az ellenzék erősebb jelöltjét, Kepli Lajost.

Pártpreferenciák alakulása a választókerület pártválasztói körében (%)

 

A pártot választani tudók 39 százaléka a Fidesz–KDNP-re, 26 százaléka a Jobbikra voksolna egy jövő vasárnapi országgyűlési választáson, míg az MSZP–Párbeszéd támogatottsága ebben a kategóriában 13, a DK-é 10 százalékon áll. Az LMP-t 7 százalék támogatja. A Momentum 2, az MKKP és az Együtt 1–1 százalékon áll.

További választókerületi felméréseket talál a Magyar Nemzet és az Iránytű Intézet közös választási oldalán, a KireSzavazzunk.hu-n.

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!