2023. 12. 03. Vasárnap Ferenc, Olívia napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Globál 09:15

Iránytű: Megszorongatható a Fidesz a sátoraljaújhelyi körzetben is

Hír TV

2018. március 17., szombat 07:00, frissítve: szombat 14:33

Borsod-Abaúj-Zemplén megye 5. számú választókerületében (Sátoraljaújhely központtal) elképesztően magas, 30 százalékos azoknak a választóknak az aránya, akik részvételi hajlandóságot mutatnak, de jelenleg nincs szilárd pártpreferenciájuk. A preferenciájukat titkoló szavazók aránya is kiemelkedő, 17 százalék – derült ki az Iránytű Intézet reprezentatív, 500 fős mintán készült felméréséből.

 

Egyéni preferenciák a jelöltet választani tudó szavazók körében (%)

 

Azoknak a választóknak, akiknek van egyéni képviselőjelölti preferenciájuk, 40 százaléka Hörcsik Richárdra (Fidesz–KDNP), 27 százaléka a Jobbik jelöltjére, Mikola Gergelyre voksolna. Az MSZP–Párbeszéd és a Demokratikus Koalíció (DK) közös jelöltjére, Zaveczki Tiborra 17 százalék szavazna, de az LMP jelöltjének, Köteles Lászlónak (Komlóska polgármesterének) is magas, 12 százalékos támogatottsága van. A teljes népességen belül igen magas azoknak a szavazóknak az aránya, akik választási részvételi hajlandóságot mutatnak, de nincs jelölt- és pártpreferenciájuk; ez a taktikai szavazás mellett döntő befolyással bírhat az egyéni preferenciák alakulására.

Az Iránytű Intézet mérésének eredményei összevethetők a 2014. évi országgyűlési választás eredményével. Hörcsik Richárd akkor 45,5 százalékot, a Jobbik színeiben Pasztorniczky István 26,2 százalékot ért el, az Összefogás jelöltje, Vécsi István 21,9 százalékot szerzett; az LMP-s Tóth István 2,4 százalékot, más jelöltek összesen az érvényes voksok 4 százalékát kapták.

2018. március 10-től március 13-ig zajlott az 500 fős kutatás mintavétele; a választókerület felnőttnépességének eloszlását nemek, korcsoportok, legmagasabb iskolai végzettség, települési jogállás szerint tükröző minta lekérdezésével. Az adatfelvételt számítógéppel támogatott telefonos interjúval (cati) végezték. A kutatás hibahatára a teljes népességre vonatkoztatott 50 százalékos adatra nézve (95 százalékos valószínűséggel) legföljebb plusz-mínusz 4,4 százalék, de valószínűbb, hogy az értékeknek a cenzusértéktől való távolsága ettől kisebb. A hibahatár a teljes népességre vonatkoztatott 50 százaléknál kisebb, valamint 50 százaléknál nagyobb érték esetében is csökken; ugyanakkor a hibahatár nem kezelhető a ténylegesen lehetséges hiba nagyságaként.

 

Pártpreferenciák a teljes népesség körében (%)

 

A választókerületben a Fidesz–KDNP a teljes népesség 20 százalékának támogatását tudhatja maga mögött. Helyben is a Jobbik a legerősebb ellenzéki párt, a választókerület jogosultjainak 13 százaléka szavazna rájuk egy jövő vasárnapi országgyűlési választáson. 7 százalékon áll az MSZP, míg a DK-t a teljes népesség 4 százaléka támogatja. Az LMP 3 százalékon áll. A választókerületben elképesztően magas, 30 százalékos a részvételi hajlandóságot mutató, de jelenleg szilárd pártpreferenciával nem bíró választók aránya. A preferenciájukat titkoló szavazók aránya is kiemelkedő, 17 százalék.

 

Pártpreferenciák a pártválasztók körében (%)

 

A pártot választani tudók 41 százaléka a Fidesz–KDNP-re, 27 százaléka a Jobbikra voksolna egy jövő vasárnapi országgyűlési választáson, míg az MSZP–P támogatottsága ebben a kategóriában 14, a DK-é 8 százalékon áll. Az LMP-t 7 százalék támogatja. A Momentum és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) 1-1 százalékon áll.

További választókerületi felméréseket talál a Magyar Nemzet és az Iránytű Intézet közös választási oldalán, a KireSzavazzunk.hu-n.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!