2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Ingatlanpanama? - veszélyben a „szegénypiac”

2016. március 16., szerda 19:24, frissítve: szerda 20:19

200-nál is több árus demonstrált Szegeden. Azért tiltakoznak, mert a Cserepes sori Piac új vezetője egyoldalúan emelte bérleti díjukat. Van, akinek a korábbi díj kétszeresét kellene fizetnie, amit már nem tud kitermelni. A Fidesz ingatlanpanamát gyanít, szerintük a szocialista városvezetés kiűzné az árusokat, hogy a területet másra használhassák.

Szegénypiacnak is nevezik a Szegedi Cserepes sori piacot. Főleg olcsó ruhaneműket, háztartási cikkeket és használt holmit árulnak itt. A forgalom évek óta csökken, sok kereskedő már bezárt. Az önkormányzati cég élére nemrég kinevezett igazgató most – ahogy az árusok mondják – brutális bérletidíj-emelésre készül. „Számunkra az ön által tervezett új díjszabásban szereplő új áremelések teljes terjedelmében elfogadhatatlanok, és indokolatlannak tartjuk az emelés mértékét a jelenlegi hatályos díjszabáshoz viszonyítva. Követeljük, hogy részletezze, mi alapján állapította vagy állapították meg azt az indokolatlanul nagy mértékű díjszabást” – mondta Hamza János kereskedő.

Sokan családjukkal együtt évtizedek óta itt dolgoznak. Attól félnek, utcára kerülnek. Egy férfi eddig 5400 forint bérleti díjat fizetett havonta és plusz 500 forint kipakolási díjat naponta. „Most 8000 felett fogunk fizetni havonta, plusz még a napi kipakolásokért fél asztal vagy egész asztal, ami eddig 500 forint volt mint kereskedő, mert béreljük az asztalt, most 800 forintot fogunk fizetni. Plusz egy méterenként még azt, amit ők megállapítanak” – fogalmazott Kübe Tibor árus.

A piac vezetése szerint a díjemelés oka a kötelezően előírt áfa bevezetéséből ered, ami a kereskedőknek nem lesz többletkiadás, hiszen azt visszaigényelhetik. A kereskedők többsége azonban áfamentes egyéni vállalkozó. „A kereskedőknek nincsen áfakörük. nem tudja senki visszaigényelni, az egész piacon vannak ketten. Ő ezt most kitalálta, hogyha rárakjuk az áfát, az már eleve 27 százalék, és ő majd bemutatja a főnökeinek, hogy milyen ügyesen csinálja a forgalmat. De ő nem forgalmat csinál, hanem csak a bevételt avval akarja emelni, hogy minket akar sarcolni” – nyilatkozta Váczi Tibor kereskedő.

A Fidesz ingatlanpanamát gyanít, szerintük a város az MSZP-hez köthető új vezető segítségével azért hozza lehetetlen helyzetbe az árusokat, hogy azok felmondjanak és a területet másra használhassák. „Rácz úrról tudni kell, hogy Botka pártkatonája. Ő annak idején 2002-től, és ezt büszkén vállalja MSZP-tagként, minden egyes kampányban élharcos volt és részt vett. Újhelyinek személyi titkára volt a parlamentben” – nyilatkozta Nógrádi Tibor, a Fidesz–L.É.T. frakcióvezetője.

Az árusok petícióját az önkormányzati cég egyik alkalmazottja vette át, az igazgató szabadságát tölti. A kereskedők azt mondják, ha nem tudnak megállapodni a bérleti díjakról, tiltakozásukat a szegedi városháza előtt folytatják.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!