2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Ilyen egy igazi székely majális

2015. május 1., péntek 18:27

Nemcsak a kultúra, a művészet vagy az oktatás kapcsolja össze a magyarországi és a határon túli magyarokat, hanem a gazdasági kapcsolatok is – erről beszélt a nemzetgazdasági tárca vezetője a budapesti székely majális megnyitóján. A háromnapos fesztiválon száz kiállító mintegy ezer terméke lesz jelen. Míg ma Hargita, addig holnap Kovászna, majd vasárnap Maros megye mutatkozik be.

Több ezer adag töltött káposzta készült a székely majálisra. A bográcsból a Cseppkő Gyermekotthon lakóinak is jutott. A káposzta mellett más hagyományos székely ételeket is megkóstolhatnak a látogatók a háromnapos fesztiválon. Már ebédidő előtt nagy volt a tömeg a grill előtt, az asztaloknál sem maradt sok hely. Az ebédet székely sörrel öblítették le. A rendezvényen a székely ízek mellett székely hagyományokkal és szokásokkal is megismerkedhetnek a látogatók. „A határon túli magyarsággal való foglalkozás, az ő megismerésük, a velük való szoros kapcsolat mindig fontos. Székelyország, a székely emberek egy olyan hagyománnyal, egy olyan erővel rendelkeznek, amelyre szerintem mi, itt a határokon belül is büszkék lehetünk” – fogalmazott Láng Zsolt polgármester.



A majálist megnyitó nemzetgazdasági miniszter arról beszélt, Székelyföldet is be kell kapcsolni a gazdasági vérkeringésbe, és erre Magyarországnak is szüksége van. „Egy majális is ez a nap, egyfajta összekapaszkodás, amikor a székelyföld, a valóban sok száz kilométerre tőlünk elterülő régió bemutatkozik, megmutatja magát itt vagy Budapesten. Szükség van arra, hogy Magyarország a magyar közösségeken keresztül jelen legyen a határon túli településeken” – nyilatkozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

A politikus arra is kitért: az elmúlt években több mint 750 ezer határon túli magyar kérte a magyar állampolgárságot, ami szerinte jóváteszi azt a „szégyenteljes kudarcot”, amelyet a 2004. december 5-i kettős állampolgárságról tartott népszavazás jelentett.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!