2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Így csúszni fog a metrófejújítás

2016. március 30., szerda 20:31

Tovább halogatja a döntést a metrópótló buszok beszerzéséről a Fővárosi Közgyűlés, a Hegyalja útból pedig nem lesz Mádl Ferenc út. A testület határozatban mondott nemet a menekültek kötelező befogadására.

A 3-as metró felújítása ősszel kezdődne és közel három évig tartana, addig az utasokat újonnan vásárolt csuklós pótlóbuszok szállítanák. A BKV ki is választotta a gyártókat, de szerződést egyelőre nem írtak alá velük. A Vs.hu azt írta, hogy a milliárdos üzletet jelentő metrópótlást a Városháza inkább egy magáncégnek adná.

„Novembertől ezeknek a buszoknak forgalomba kéne állni. Ha nem érkezik meg ez a 150 csuklós autóbusz valamilyen formában, akkor a 3-as metró felújítása tovább fog húzódni” – mutatott rá Gy. Németh Erzsébet, a DK képviselője.

A metró felújítása minden bizonnyal csúszni fog, a Fővárosi Közgyűlés ezúttal is elhalasztotta a döntést a pótlóbuszokról. Tarlós István nem nyilatkozik a témában:

– 26 éve vezetek közgyűléseket, ez az első eset, hogy megkérdezik tőlem, hogy miért nem nyilatkozok egy olyan témában, amiről nincs előterjesztés, nem szerepel a meghívóban és nem témája a napirendnek.
– És mikor lehet döntés róla?
– Ha lesz előterjesztés – fogalmazott a főpolgármester.

Arról viszont volt előterjesztés, hogy a parkolásnál visszaállítsák az ötperces türelmi időt.

„Hogyan gondolta a Fővárosi Közgyűlés életszerűnek, hogy valaki kiszáll az autójából és akkor automatikusan már megváltott parkolójeggyel rendelkezik?” – tette fel a kérdést Horváth Csaba, az MSZP képviselője.

A kormánypárti többség rábólintott a fizetős parkolási övezetek bővítésére. A Jobbik szerint ez nem megoldás. „Elmegyünk abba az irányba, hogy Budapestnek most már minél nagyobb területe bekerül egy fizetős zónába azért, hogy a helyben lakók tudjanak parkolni” – fogalmazott Tokody Marcell.

A hajléktalanok jogaiért küzdő aktivisták most sem hagyták ki a közgyűlést, de a főpolgármester nem adott nekik szót. A Város Mindenkié Csoport egy belvárosi hajléktalanszálló megszűnése ellen tiltakozott. „Nem kell attól félni, főpolgármester úr, hogy beszélgetni kell az utca emberével, adott esetben hajléktalanokkal” – hangoztatta Csárdi Antal, az LMP képviselője.

„Én a külvárosi grundokon nőttem fel, úgyhogy nekem maga erről ne tartson előadást, hogy ott hogy kell az utca emberével beszélni. Ebben a fővárosban óbudai polgármesterként Vecsey Miklóssal én voltam az első, aki hajléktalanszállót rendezett be 1990. decemberben” – reagált Tarlós István.

„Minden más egyéb átnevezést, tehát a Göncz Árpádon kívül minden átnevezést visszavonom” – jelentette be Szeneczey Balázs. Göncz Árpád utódjáról, a 2011-ben elhunyt Mádl Ferencről a Hegyalja utat nevezte volna el Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes. Ellenzéki pártok petícióban tiltakoztak, de nem díjazták az ötletet az érintett kerületek kormánypárti polgármesterei sem.

„Elkerülendő, mondjuk a lakcímkártyák változásával járó bosszúságot, ez a XIII. kerületi helyszínnél elkerülhető, szeretnénk hogyha egy olyan budai helyszínt találnánk – mi javasoltunk ilyet –, ahol ez szintén megoldható” – mondta el Pokorni Zoltán, a XII. kerület vezetője.

Göncz Árpádról a XIII. kerületben neveznek el egy városrészt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!