2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Idén is mindenkit megelőztek a magyarok

2015. augusztus 6., csütörtök 19:13

Idén is a magyarok szüreteltek elsőként az egész északi féltekén. A csabagyöngye a legkorábban érő szőlőfajta, nagyobb mennyiségben csak a Dél-Balatonon, Ordacsehiben foglalkoznak vele. A szőlőt Badacsonyban dolgozzák fel, a belőle készült újbor pedig már egy hónap múlva a boltokba kerül.

Csabagyöngyéből készítik majd Badacsonyban az idei első palack bort. Ordacsehiben hagyományosan ilyenkor kezdődik a szüret – egész Európában elsőként.

„A csabagyöngye borának a különlegességét az adja, hogy ez egy szőlőízű bor. Nagyon üde, nagyon friss, és a gyümölcsösségét tényleg a szőlőíz adja, a másik pedig amiért nagyon szeretjük, hogy ez a legkorábban beérő fajta a világon” – mondta el Varga Bálint, a Varga Pincészet tulajdonosa.

Néhány szőlőfajta ugyan már beérett, de a többinek még akár több hónap is hátravan. A szőlészek szerint idén minden fajta esetében jobb lesz a termés, mint a tavalyi, minőségben és mennyiségben is.

„Hál' istennek a lisztharmaton, peronoszpórán már túl vagyunk, ez már nem fogja a szőlőket megtámadni, ha megismétlődne a tavalyi csapadékos ősz, akkor a botritisz okozhat számottevő károkat, de remélem, hogy ilyen marad az időjárás, mint most, szép napsütéses, és nem lesz ezzel gond” – fejtette ki Bohus Zoltán a Balaton Agrár Zrt. szőlészeti ágazatvezetője.

A szüret a következő hetekben egy másik korai szőlőfajta, az Irsai Olivér szedésével folytatódik. A csabagyöngyéből készült bort pedig már egy hónap múlva palackozzák. Badacsonyban évente 90-100 ezer palackot töltenek meg vele.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!