2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Hiába választják meg, azonnal le kell mondania

,

2016. augusztus 27., szombat 17:05, frissítve: vasárnap 15:41

Hiába választják meg Gyömrő polgármesterének Gyenes Leventét a vasárnapi időközi választáson, azonnal le kell mondatnia őt a képviselő-testületnek – mondta a Hír Televíziónak Tarnai Richárd, a Pest Megyei Kormányhivatal vezetője. A korábbi polgármester ugyanis annak ellenére indul újra, hogy áprilisban jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték adócsalás és magánokirat-hamisítás miatt.

„Még akár több hónap vagy éves szintre is ki lehetne tolni azt, hogy meddig maradhatok polgármester. Én ennek elébe megyek” – a helyi tévének adott interjújában jelentette be májusban Gyenes Levente, hogy lemond polgármesteri posztjáról. Nem volt sok választása, ugyanis tavasszal jogerősen elítélték adócsalásért és magánokirat-hamisításért. Kilenc hónapot kapott két évre felfüggesztve. A képviselő-testület ezért méltatlanság miatt mindenképpen felmentette volna. Gyenes azonban azt is rögtön világossá tette, hogy az időközi választáson újraindul.

„– Ezt egyértelmű jogszabályokkal kívánják-e rendezni, hogy arra méltatlan, szándékosan bűncselekményt elkövető ember ne lehessen megválasztható?
– A jogalkotó szándéka mindenképpen ez volt. Amikor a polgármesterek jogállásával kapcsolatos törvényt módosítottuk. Jól emlékszem erre, frakcióvezető voltam, akkor ez volt a szándék. Meg fogom kérni a Pest Megyei Kormányhivatal vezetőjét, hogy tegyen egy jelentést ezzel a jogi helyzettel kapcsolatban” – válaszolta a Hír TV-nek a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A Pest Megyei Kormányhivatal vezetője szerint hiába választanák újra vasárnap Gyenes Leventét. „A méltatlanság ebben az esetben is fennáll, függetlenül attól, hogy a volt polgármestert, Gyenes Leventét, aki lemondott a posztjáról, ha esetleg vasárnap újraválasztják, akkor is fönn fog állni a méltatlanság intézménye, tehát a képviselő-testület akkor is fel kell hogy mentse a tisztségéből a polgármestert. Ezt akkor – június 8-án – leírtuk, és tájékoztattam arról miniszter urat ma délelőtt folyamán, hogy e tekintetben szakmai álláspontunk változatlan” – nyilatkozta a Hír TV-nek Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott.

Gyenes Levente szerint Tarnay Richárd és Lázár János is téved. „Én annyira biztos vagyok az igazamban, hogy egész biztos, hogy végig fogom ezt vinni. Hogyha a gyömrői képviselő-testület nem tart méltatlannak és a kormányhivatal pedig szeretné ezt továbbvinni, akkor a kormányhivatal a munkaügyi bírósághoz tud fordulni, tehát egészen biztos, hogy bírók fognak ebben az ügyben végső szót kimondani” – jelentett ki az egykori polgármester.

Gyenes Leventének két kihívója van. A munkáspárti Kovács István és a független Horváth István Attila. Utóbbit támogatja a Fidesz is. Az interjúra erkölcsi bizonyítványát is magával hozta. Horváth a becsületesen és jobban szlogennel kampányolt. Komoly tervei vannak megválasztása esetére. „Szükség van ipari park létesítésére, szükség van olyan raktárakra, olyan vállalkozásokra, amelyek termelnek bevételt a városnak, amelyek egyértelműen erőssé teszik ezt a várost anyagi vonatkozásban is. Erre azért van szükség, mert jól látjuk, hogy Gyömrő város költségvetése nem túl fényes, nem túl nagy, már most látszik, hogy több tízmilliós hiánnyal küzd a város. Ennek az lehet az oka, hogy nincsenek olyan bevételi forrásai a városnak, amelyek biztosítanák a folyamatos működőképességhez szükséges hátteret” – mondta a polgármesterjelölt.

2014-ben Gyenes Leventét 70 százalékos többséggel választották meg negyedszer is polgármesternek, annak ellenére, hogy nem sokkal a választás előtt kerültek elő olyan fotók, amelyeken meztelen nők testéről szippant fel fehér port.

PM: Lépjen vissza

A Párbeszéd Magyarországért közleményben kérte meg Gyenes Leventét, hogy lépjen vissza a jelöltségtől. A párt szerint, ha Gyenes nem szeretné, hogy a gyömrőiek legyenek az áldozatai ennek a méltatlan helyzetnek, akkor visszalép; így megkímélve Gyömrő városát attól, hogy újra polgármester nélkül maradjon, és ismét kampány és választás következzen. A PM törvénymódosító javaslatot is benyújtott az Országgyűlésnek a jogi helyzet egyértelmű rendezéséhez.

„Ősszel, a parlament őszi ciklusában benyújtunk egy olyan törvénymódosító javaslatot, amely jelenleg egy joghézagot pótolna a magyar jogrendszerben, ugyanis a választási törvény szerint elindulhatnak elítélt bűnözők a választáson, például Gyenes Levente. De az önkormányzati törvény szerint amint valaki önkormányzati képviselő vagy polgármester lesz, méltatlanná válik a tisztségre, tehát gyakorlatilag átverheti a választókat, ahogy Gyenes Levente is teszi ezt most ebben a kampányban. Bízunk benne, hogy a PM politikai nyomására, hogy nem lehet belőle polgármester, hiszen méltatlan ennek a címnek a viselésére” – közölte Barabás Richárd, a párt elnökségi tagja.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!