2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról 10:50

Nincs jogi akadálya Gyenes újraválasztásának

2016. június 5., vasárnap 13:10

Nincs jogi akadálya annak, hogy a gyömrőiek újraválasszák polgármesternek Gyenes Leventét – mondta a Hír TV-nek a Pest megyei város jegyzője. Gyömrőn azért tartanak időközi polgármester-választást augusztus végén, mert Gyenes Levente lemondott tisztségéről, miután a Szegedi Ítélőtábla jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte. Lemondásakor azonban azt is nyilvánvalóvá tette, hogy újra kíván indulni a posztért.

Horthy Miklósról elnevezett, majd átkeresztelt köztér, jogtalanul használt doktori cím és szexorgiák. Gyömrő polgármesterének volt néhány botránya az elmúlt években. „Nagyon sajnálatosnak tartom, hogy négyévenként mindig van fél év botrányoktól hangos közélet nemcsak a városban, hanem az egész országban Gyömrővel kapcsolatban” – jelentette ki korábban Gyenes Levente polgármester.

Gyenest áprilisban adócsalásért és magánokirat-hamisításért ítélte el jogerősen a bíróság. „Ezért kilenc hónap, végrehajtásában két évre felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki vele szemben. A Szegedi Ítélőtábla a vádlottat nem részesítette előzetes mentesítésben így büntetett előéletűnek minősül” – közölte a Hír TV-vel Harangozó Attila, a Szegedi Ítélőtábla elnöke.

A településvezető nem várta meg, hogy a képviselő-testület méltatlanságra hivatkozva megfossza tisztségétől. Maga állt fel a polgármesteri székből, de úgy, hogy az időközi választáson ő is indul. A helyi választási bizottság 2016. augusztus 28-ára kiírta az időközi polgármester-választást. Gyömrő jegyzője szerint Gyenes Levente újrázásának nincs jogi akadálya. „Az alaptörvény természetesen korlátozó rendelkezéseket is tartalmaz, ennek egyik részét úgy hívják a köznyelvben, hogy természetes kizáró okok. Két ilyen kizáró ok van: amikor bűncselekmény elkövetése miatt vagy belátási képességének korlátozottsága miatt az illető személyt a bíróság a választójogából kizárja. Jelen esetben erről nincsen szó” – közölte Varga Ernő.

A lemondott polgármester nem vitatta a helyi tévének adott interjúban, hogy újraválasztására nincs garancia. „Aki elindul egy polgármesteri székért, annak ezzel számolni kell. Valóban egy kicsit hendikepes az, hogy én pont egy ilyen ítélet után indulok polgármesteri székért. De hangsúlyozom, hogy ez az ügy, amelyben engem elítéltek, nem függ össze a polgármesteri munkámmal” – mondta.

Gyenes Levente 2002 óta vezeti a Pest megyei kisvárost. Minden alkalommal a Gyömrő 2000 kör színeiben választották meg. A szervezetnek jelentős többsége van a képviselő-testületben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!