2024. 04. 30. Kedd Katalin, Kitti napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

A Sárga csikó nyomában 11:00

Hiába nyertek támogatást, az önrész nem jár vissza

2017. július 15., szombat 15:03, frissítve: szombat 16:24

Nem fizeti vissza a lakók pénzét a tápiómenti települések csatornázására létrehozott társulat – állítja egy helyi civil szervezet. Az egyesület szerint a háztartásonként befizetett 285 ezer forint nagy része visszajárna, mivel az önerő biztosítására is nyertek állami támogatást. A térség fideszes képviselője szándékos csúsztatást emleget. A csatornázás 20 településen 27 ezer embert érint.

Alaposan a zsebébe kellett nyúlniuk a tápiómentieknek, hogy elkészülhessen a környék szennyvízcsatorna-hálózata. Húsz település fogott össze még 2010-ben: a 31 milliárd forintos beruházás költségeinek a 85 százalékát uniós és állami támogatásból fedezték, a fennmaradó részt a lakosoknak kellett állniuk. Ingatlanonként 285 ezer forintnyi hozzájárulást fizettek. Időközben a lakossági önrész biztosítására is nyertek állami támogatást: több mint 4 milliárd forintot.

„A múlt évben volt egy törvénymódosítás, amely egyértelműen kimondja, hogy végelszámolás után figyelembe kell venni a lakossági önerős támogatást is. Tehát amit az állam adott, és ezt mint magánember kiszámoltam, 285 ezer forint helyett 20 ezer forint az az összeg, amennyit ténylegesen a lakosságnak fizetnie kellett volna” – nyilatkozta a Hír TV-nek Majoros Tibor, a Tápiószelei Polgárok Egyesületének elnöke.

Magyarán a különbözet az egyesület szerint visszajárna a befizetőknek. A csatornahálózatot már két éve használják, a térségi csatornatársulat vezetése mégis azt állítja: azért nem számolnak el a lakossággal, mert a beruházás még nem készült el. A tápiómentiek szerint azonban a csatornatársulatnak és a projekthez létrehozott fejlesztési társulásnak sem érdeke a pénzügyi rendezés.

A tisztségviselők havonta 150–400 ezer forintnyi tiszteletdíjat kapnak, amit a Tápiószelei Polgárok Egyesülete szerint a lakossági befizetésekből fedeznek. A tápiómentiek azonban szeretnék visszakapni a pénzüket, sokan ugyanis eladósodtak a csatornázás költségei miatt.

A térség fideszes országgyűlési képviselője szerint azonban nem jár vissza pénz. „A kormány annak idején úgy döntött, hogy az önerőt kiegészíti a megnövekedett a beruházási költségek, illetve az unió által nem finanszírozott kiadásoknak a kezelésére, pont azért, hogy a lakosságot ne terhelje meg újabb befizetési kötelezettséggel, tehát nem értem, hogy mi az, ami visszajárna” – emelte ki Czerván György.

A képviselő az ügyet szándékos csúsztatáson alapuló politikai támadásnak tartja.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!