2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Helikopterbiznisz: az államtitkár szerint megérte a háromszoros pénz

2016. április 19., kedd 21:10

Lesöpörte a kormánytöbbség a használt rendőrségi helikopterek beszerzésének kivizsgálását az Országgyűlés szakbizottságában. A rendészeti államtitkár szerint az állam jó üzletet kötött, amit az ellenzék vitat.

Még Hende Csaba jelentette be miniszterként 2013 májusában, hogy a kormány lecserélné a honvédségi és a rendőrségi helikoptereket. A 200 milliárd forintos beszerzés azóta sem kezdődött el. A szaktárca a szovjet időkből maradt jelenlegi flottát toldozgatja-foldozgatja, februárban öt helikopter felújítására írtak ki pályázatot.

Egy cseh cég öt darabot megvett azokból a 15 éves gépekből, amelyeket a németek leselejteztek, majd a hírek szerint közel háromszoros áron továbbpasszolta a helikoptereket a magyaroknak. A két vételár közötti eltérésre a szocialisták a Honvédelmi és Rendészeti Bizottságban kértek volna magyarázatot a rendészeti államtitkártól. De a kormánypárti többség lesöpörte a témát.

Tasnádi László, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára azt állítja, hogy az állam jó üzletet kötött.

„– Ez egy komplex szerződés, amelybe kiképzés és minden egyéb beletartozik, úgyhogy nagyon jó vétel volt.
– Na de hát a csehek 4,8 milliárdért vették meg és 16,3-ért adták el.
– Nem tudom, szerintem rossz számokat mond.
– És mennyi volt, ön mit tud?
– Még egyszer mondom, el kell mennem.
– Jó vétel volt, államtitkár úr?
– Igen, nagyon jó.”

A Gyurcsány-kormány egykori honvédelmi államtitkára szerint az új és egységes helikopterflottából semmi sem lesz. Az MSZP szerint kifejezetten rossz üzlet külön-külön megvenni a gépeket. „Ebben ismét a lehető legrosszabb irányba indult el a magyar kormány. Gondoljanak bele, hogy minden egyes helikoptertípushoz külön kiképzés kell, külön alkatrészbeszerzés, külön háttér-infrastruktúra kell” – mondta Harangozó Tamás, a párt frakcióvezető-helyettese.

A bizottság fideszes elnöke azt mondta, hogy az MSZP az utolsó pillanatban nyújtotta be a napirend-kiegészítést. Kósa Lajos azt ígérte, hogy a későbbiekben tárgyalnak a helikoptertenderről. „Mihelyt a magyar költségvetés komolyan előirányozza annak a kérdésnek a megvitatását, hogy a helikopterbeszerzést a magyar kormány milyen keretek között, hogyan akarja megvalósítani, akkor természetesen azonnal a bizottság hatáskörébe tartozó dolog révén erről tárgyalni fogunk” – mondta a Fidesz frakcióvezetője.

A kancelláriaminiszter a múlt héten azt mondta, hogy a kormány nem tett le az új helikopterek beszerzéséről, a döntést még idén meg kell hozni – tette hozzá Lázár János.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!