2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Házát is elbukhatta volna a déli határkerítést építő vállalkozó

Hír TV

2017. november 9., csütörtök 19:27, frissítve: csütörtök 22:10

Rokonai, ismerősei segítették ki Zsikó Imrét – tudta meg a Hír TV.

A Délmagyar írta meg, hogy a közbeszerzés nélkül kivitelezett okoskerítésnél dolgozott a férfi, csöveket fektetett, oszlopokat betonozott, a szerződés szerint 11 kilométer hosszan, kilométerenként 8,7 millió forintért, ám a csaknem 96 milliós munkáért eddig csak az előleget kapta meg, 60 millióra hiába vár. Zsikó Imre a munka megszerzése miatt vett fel korábban kölcsönt a házára, ezért került veszélybe az otthona.

Már február végén álltak az oszlopok a szerb-magyar határszakasz második védvonalának építésénél. Az okoskerítés szerkezetén fogvatartottak dolgoztak. Az elektromos jelzőrendszerhez szükséges elemek lefektetését viszont már alvállalkozók látták el.

Zsikó Imrét egy pásztói cég bízta meg a feladattal. A sándorfalvi vállalkozó bonyolult céghálóról beszél, melynek csúcsán az állami tulajdonú BV Holding szerepelt. Ez alatt állt az a féltucatnyi alvállalkozó, akikkel a munkálatokat végeztették.

„A mi házunkra is vettünk fel kölcsönt hét millió forint összegben, hogy a munkálatokat el tudjuk végezni. Ebből kellett letennünk a kauciót, meg a kezdeti költségek miatt volt szükség erre” – mondta a vállalkozó. 

Csakhogy a megbízó cég nem fizetett, emiatt pedig a sándorfalvi férfi megélhetése és a háza is veszélybe került. Utóbbit rokonai és ismerősei segítségével tudta megtartani.

„Mondták, hogy két hetente, minden héten van pénzlehívás, el is kezdtük a munkát, befizettük a kauciót, de aztán két hét után nem jött a pénz sajnos. És utána sajnos az emberek is, meg a vállalkozók is hőzöngtek, mert ugye megígértük nekik, meg szerződésünk is volt velük is, hogy fizetnünk kell, ebből nem lett ugye semmi” – tette hozzá Zsikó Imre. 

A pásztói cég a kialkudott ár ötödét akarta csak kifizetni, ráadásul a szerződésben titoktartásra kötelezték a vállalkozót. Zsikó Imre szerint összejátszottak ellene, és 60 millió forintot bukott.

A botrány kirobbanása után a kancelláriaminiszter azt ígérte, az állam kifizeti a határkerítés felépítésében részt vevő alvállalkozókat.

„Én elolvastam a két tárca beszámolóját ezzel kapcsolatban, amit miniszterelnök úr kért, és ebből világosan kiderül, hogy az elmúlt napokban, november 6-án például a belügyminisztérium azonnal egyeztetést kezdeményezett a panasztevő megkereséseire, illetve hát a panasz kivizsgálása céljából, hogy hogyan tudják ezt rendezni. Lényeg a lényeg, hogy a kormány kész arra, hogy aki a munkát elvégezte, az természetesen kapja meg az ellenértékét az elvégzett munkákra, tehát nem maradhat egyetlen egy olyan vállalkozó, vagy alvállalkozó, aki a kerítésépítéshez tartozó járandóságát ne kapná meg” – jelentette ki Lázár János.

Hónapokkal ezelőtt egyébként már más alvállalkozók is panaszkodtak, hogy milliós veszteséggel tudták csak befejezni a munkálatokat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!