2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Határidőre meglesznek a tankönyvek

2016. július 21., csütörtök 20:02, frissítve: csütörtök 20:34

Határidőre megkapják az iskolák a tankönyveket – ígéri az oktatási államtitkár. A diákok kétharmadának nem kell fizetnie értük.

Összesen 13 millió 200 ezer tankönyv készül a 2016–17-es tanévre. Ahogy az elmúlt években, idén is a Alföldi Nyomda vezette konzorcium nyerte el a gyártást. A tankönyveket először a Könyvtárellátó raktáraiba szállítják, majd onnan augusztus elsejétől az iskolákba.

„Eléggé biztos alapon álltunk, ahhoz, hogy a május 24-én megkötött szerződést július 29-re, amire még egy jó hetünk van hátra teljesíteni fogjuk” – húzta alá György Géza elnök-vezérigazgató.

A diákok kétharmada ingyen kapja a tankönyveket, a többiek szüleinek szeptember közepéig kell rendezniük a számlát.

„11 milliárd 900 millió forint a bruttó állománya idén a tankönyvek értékének, ez azt jelenti, hogy 5 százalékkal kevesebbet kell átlagosan fizetni a szülőknek a tankönyvekért, egyébként idén már több mint 2/3-a diákoknak térítésmentesen kapja a tankönyveket” – mondta Tőczik Zsolt, a Könyvtárellátó Nonprofit Zrt. ügyvezető igazgatója.

Az oktatási államtitkár arról beszélt, miután megszemlélte a tankönyvek előállítását, hogy szeptembertől csökken a tanulók leterheltsége. A diákok képessége alapján a tanárok dönthetik el, hogy mit tanítanak meg pluszban.

„Az egyik ilyen változás az, arra vonatkozóan most fogalmazzuk egyébként a rendeletet, hogy a kötelezően elsajátított tananyagrészek száma csökken, az opcionálisoké pedig növekedni fog” – mondta Palkovics László oktatási államtitkár.

A diákok az elmúlt években összeállított kísérleti tankönyvek javított, véglegesnek szánt változatát kapják meg.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!