2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Harminc házat pusztított el a vulkán, ezreket kellett kitelepíteni

Hír TV

2018. május 7., hétfő 09:04, frissítve: hétfő 11:39

Hawaii szigetén kétezer embernek kellett elhagynia az otthonát, miután kitört egy vulkán és több tucat házat elsodort. A tűzhányó múlt csütörtökön lépett működésbe.

Lávát lövelltek az úton keletkezett hasadékok a Hawaii Nagy Szigetén lévő Kilauea vulkán kráterétől 20 kilométerre. Vasárnap estére körülbelül tíz hasadék nyílt meg az egyik településen.

A tűzhányó több tucat lakóházat pusztított el, lakók ezreinek kellett elhagyniuk otthonát. Sokan nem is térhetnek már vissza a házukba. A Hawaii Vulkánok Nemzeti Parkot is ki kellett üríteni.

„Befejeztük a 2600 látogató kimenekítését. Szeretném, ha mindenki tudná, a park vezetése ezt nem könnyen hozta meg. Ismerjük, milyen hatása van a parknak a gazdaságra, és a helyi közösségre. A látogatók a világ minden tájáról jönnek ide, nagyon csalódottak, hogy a parkot bezártuk. De ki akartuk menteni őket, mert az most egyáltalán nem biztonságos hely, továbbra is zárva tartjuk” – mondta Jessica Ferracane, a park szóvivője.

A polgári védelem vezetője arra kérte azokat a lakókat, akik visszatérnének a katasztrófa sújtotta környékre, hogy viseljenek gázmaszkot, mert a területen mérges gázok lehetnek és nagyon magas a levegő kéndioxid tartalma is.

A vulkán csütörtökön lépett működésbe, pénteken pedig egy a Richter-skála szerinti 6,9-es erősségű földrengés rázta meg a szigetet, ezt több száz kisebb utórengés követte. A tudósok szerint az aktivitás azóta kifejezetten erősödik.

A Csendes-óceáni sziget öt vulkánjából kettő működik. A több mint 1200 méter magas Kilauea 35 éve folyamatosan aktív tűzhányó Hawaii szigetén.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!