2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Amerika magyar grófja 03:00

Harminc évre titkosak a paksi bővítés részletei

,

2015. március 3., kedd 17:20, frissítve: szerda 18:49

A kormánypárti többség szavazataival 30 évre titkosította a paksi atomerőmű-bővítés részleteit a parlament. A tavaly januárban kötött nemzetközi egyezmény szerint Oroszország 10 milliárd eurós, azaz több mint 3 ezer milliárd forintos hitelt ad a paksi bővítésre. A kölcsönt 2025-től kell visszafizetni 21 év alatt, a kamat 4 és 5 százalék közötti.

A kormánypárti többség szavazataival harminc évre titkosította a paksi atomerőmű-bővítés részleteit a parlament. 130 igen, 62 nem ellenében és egy tartózkodás mellett fogadta el az Országgyűlés a nemzeti fejlesztési miniszter javaslatát. Az LMP az ülésteremben transzparensekkel tiltakozott a titkosítás ellen.

Nemzetbiztonsági okok

A kormány eredetileg tizenöt évre titkosította volna a bővítés üzleti és műszaki adatainak részleteit, az orosz és magyar szervezetek, illetve alvállalkozóik által kötött szerződések adatait. A törvényalkotási bizottság kormánypárti többsége viszont múlt pénteken nemzetbiztonsági okokra hivatkozva támogatta a titkosítás kiterjesztését. Az ökopárt triplán törvényellenesnek tartja a paksi beruházással kapcsolatos titkosítást, ezért az államfőhöz, az Alkotmánybírósághoz és az ombudsmanhoz fordul.


„Ez a törvényt, akik megszavazták, a nagy része már nem lesz aktív akkor, amikor ez az időszak letelik. Fontos tisztázni, hogy Európában mintha norma lenne, hogy titkosítanak atomprojekteket ez, ez szemenszedett hazugság, hogy például a franciaországi Flamdinél vagy a finnországi esetében is nyilvános adatok vannak. De a brit esetében még olyan módon is, hogy az is nyilvános, hogy milyen áron” – közölte Szél Bernadett, az LMP társelnöke.

Az ellenzéki pártok közül a Demokratikus Koalíció és az MSZP is a titkosítás feloldását ígéri. „Ne lopjanak olyan bátran, mert amikor itt kormányváltás lesz, akkor bizony-bizony nagyon komolyan felelősségre lesznek vonva, úgyhogy ők nyugodtan titkosítgathatnak, mi majd föloldjuk” – mondta a szocialisták országgyűlési képviselője, Lukács Zoltán.

A PM börtönnel fenyeget

A PM börtönnel fenyegette meg a kormánypárti képviselőket. „A ma elfogadott törvénnyel az Orbán-kormány a gigantikus lopás törvényesítését és a lebukás elodázását akarta elérni. A PM azt üzeni Orbán Viktornak, hogy nem fogják elkerülni a börtönt azzal, hogy a mai napon harminc évre titkosították a paksi szerződést” – jelentette ki Szabó Tímea.

A Magyar Liberális Párt mellett a PM, a DK és az Együtt is azt kérik Áder Jánostól, hogy kérjen előzetesen normakontrollt az Alkotmánybíróságtól. „Levelet írtunk a köztársasági elnöknek, hogy semmilyen körülmények között ne írja alá ezt a javaslatot, hanem azonnal forduljon az AB-hez előzetes normakontroll miatt” – mondta Szelényi Zsuzsa országgyűlési képviselő.

A kormánypárt a szavazás után közleményben reagált a parlament döntésére. Ebben azt írják: fejlesztésével tovább nő Magyarország energiabiztonsága és tovább csökkenhet az áram ára. A tavaly januárban kötött nemzetközi egyezmény szerint Oroszország 10 milliárd eurós, azaz több mint 3 ezer milliárd forintos hitelt ad a paksi bővítésre. A kölcsönt 2025-től kell visszafizetni, 21 év alatt, a kamat 4 és 5 százalék közötti.

Bencsik fél évet adott

Ismét kiszavazott a Fidesz-frakcióból Bencsik János. A kormánypárti képviselő a paksi szerződést érintő módosító javaslatok, az összegző módosító és a végleges javaslat elfogadásakor is tartózkodott. Bencsik János Facebook-oldalán azzal indokolta döntését, hogy a parlamenti vitában képviselt álláspontjához ragaszkodott a szavazáson is. A képviselő egy kérdésre válaszolva azt is írta, hogy fél évet ad pártjának a stílusváltásra, ellenkező esetben azt sem zárja ki, hogy kilép.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!