2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Hallgatnak a megbízók kilétéről

2015. december 23., szerda 17:35, frissítve: péntek 08:02

Karácsonyra időzítették a Lázár János nagybátyjának cége által bérelt földek árverését. Azt nem tudni, hogy a kancelláriaminiszter családja újabb területekhez jutott-e, a liciteken ugyanis csak megbízottak vettek részt, akik hallgattak megbízóikról. Hódmezővásárhelyen és Szegeden verték dobra a Gorzsai-csoport bérleményeit. A cégcsoport a második Orbán-kormány idején több mint 1350 hektár állami föld bérleti jogát nyerte el.

Hódmezővásárhelyen már órákkal a licit előtt többen regisztráltak a karácsony előtti árverésre.
Szegeden kisebb volt az érdeklődés, de a nagyobb tételek gazdára találtak. Mindkét helyen a Hód-Mezőgazda és a Gorzsai-csoport által bérelt parcellákra lehetett licitálni.

Az ingatlanon 2035. október 15-éig haszonbérlet van, kikiáltási ára 180,1 millió forint.

Nem ez volt az egyetlen nagyobb tétel, amely elkelt. Ugyanaz a licitáló lett a tulajdonosa egy makói, 151 millió forintnál is drágább földdarabnak.

Csongrád megyében az állami földek valamivel több mint fele kelt már el a decemberi liciteken. Juhász Tünde megyei kormánymegbízott a Hír TV-nek azt mondta, elsősorban a nagyobb területekre akadt vásárló, a tervek szerint az árverések jövőre is folytatódnak. „Összesen 603 helyrajzi számot árverezünk. Az a tapasztalat, hogy a nagyobb területű földek kelnek el. A két ünnep között is folytatódnak a licitek, december 30-a az utolsó árverési napunk. Az a tapasztalatunk, hogy bő 60 százalékos érdeklődéssel tudjuk eladni az állami földeket, de területarányban 70 százalék fölött vagyunk” – nyilatkozta.

A szegedi árverésen több nagyobb tétel is egy családi vállalkozásé lett, ám azt nem tudni, hogy a kancelláriaminiszter családjáról lehet-e szó. A liciten részt vevő jogi képviselő elzárkózott a nyilatkozattól.

„A kérdésére annyiban tudok válaszolni, hogy tudok olyan tulajdonosról, aki tervezi, hogy földet vásárol, amennyiben a törvényi feltételeknek megfelel” – mondta Lázár János a múlt héten. A kancelláriaminiszter beszélt arról, hogy ő is résztulajdonosa a Gorzsai-cégcsoportnak, amely a második Orbán-kormány idején több mint 1350 hektár állami föld bérleti jogát nyerte el.

A politikus az árverés napján Hódmezővásárhelyen vett részt egy eseményen, ám a sajtó hiába várta, végül nem állt a kamerák elé.

Az MSZP szerint nem véletlen, hogy a nagyobb földterületek vevői nem személyesen, hanem jogi képviselőjükön keresztül licitálnak. „Az, hogy gazdák és földművesek jutnak földhöz, nem elutasítandó dolog, de ilyen baráti körben egy fideszes gazdarétgeget alakítanak ki, ráadásul olyanok jutnak földhöz, akiknek semmi közük a földműveléshez. Ez teljesen elfogadhatatlan” – vélekedett Tóth Bertalan, a szocialisták frakcióvezető-helyettese.

Az LMP-s Szél Bernadett szerint is gyanús az erőltetett földprivatizáció. „Az állami földnek az állam tulajdonában van a helye. A másik pedig, hogy ha ilyen gyors ütemben privatizálnak, akkor kilóg a lóláb, hogy nagy szükség van a pénzre, vagy kevés kontroll legyen a földvásárlásokon. Tekintve, hogy ők maguk mondák azt, hogy nincs szüksége a kormányzatnak erre a pénzre, tehát azt próbálják elkerülni, hogy a kontroll meg tudjon valósulni” – jelentette ki az ökopárt társelnöke.

Az állami földárverések karácsony és szilveszter között sem állnak le, majd januárban is folytatódnak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!