2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Láncreakció 04:40

Hadházy: Orbán büntetőjogilag megfogható

2017. június 29., csütörtök 19:18, frissítve: csütörtök 19:53

Ismét a kormánynál kilincsel adóssága rendezésére az Országos Roma Önkormányzat. A szervezet csődhelyzetéről tegnap írt a sajtó, ma kilencszázmilliós tartozásról beszéltek a roma vezetők. Az ORÖ vezetője nem nyilatkozik és le sem mond.

A milliárdos tartozások ellenére továbbra is luxusautót bérel az Országos Roma Önkormányzat a szervezet elnökének, Balog Jánosnak. A képviselők egy nappal az után kaptak tájékoztatást a testületi ülésről, hogy a Romnet arról írt, hogy az állami mentőövek ellenére csődöt jelenthet az érdekképviselet.

„Azt, hogy most 870 milliós adósságról beszéltünk, ez ma van, holnap már lehet, hogy egymilliárd lesz vagy 1,2 milliárd” – a csaknem másfél órás tájékoztatáson kiderült, hogy a nem csak a Híd a munka világában elnevezésű programmal vannak gondok.

A közel egymilliárdos tartozásból, amiből kiderült, hogy Farkas Flórián nem 1,6 milliárd forinttal terhelte le az önkormányzatot, hanem 2,5 milliárddal… ugyanis olyan programok is előjöttek, amiről eddig szó sem volt. Tehát kiderült, hogy 2014–15 között ösztöndíjprogramot hirdetett meg az Országos Roma Önkormányzat, amiről nem is tudtunk” – mondta el Lakatos Oszkár ORÖ-tag.

A korábbi elnök szerint azután sem csökkentek a kiadások, hogy őt lemondatták.

„2016-ban látható volt, hogy súlyos gondok lehetnek, mégsem volt azt gondolom, hogy megfelelő önmérséklet az országos önkormányzat képviselőinél. Nem volt önmérséklet a személyi jellegű kiadások, azok azt gondolom, hogy magasak voltak” – véli Hegedűs István, az ORÖ volt elnöke.

Az elnök ezért levélben ismét segítséget kért a kormánytól, az ülést megelőzően pedig telefonon egyeztetett a döntéshozókkal.

„Az elnök úr jelezte a képviselők számára, hogy a tegnapi nappal több levelet kiküldött, a miniszterelnöknek, Lázár Jánosnak és az Emmi vezetőjének, és elmondta, hogy segítséget kér a kormánytól ebben a pénzügyi nehézségekben, és megpróbál mindent megtenni annak érdekében, hogy a jelenlévő ingatlanokat, ami még a szövetkezeti projektből maradt, azokat értékesítse” – mondta Lakatos Oszkár.

Közben az ORÖ Dohány utcai székházában a nyomozó hatóságok 2016-os feltételezhetően fiktív irodabérletekkel kapcsolatban iratokat foglaltak le.

Az LMP társelnöke szerint már korábban nyilvánvaló volt, hogy nemcsak a Híd a munka világába projektnél lehetnek problémák.

„A kormány jól láthatóan bűnrészes ebben az ügyben, hiszen ezek a pénzek a minisztérium tudtával, a minisztérium engedélyével tűntek el. Majd miután láttak, hogy milyen nagy a baj, gyorsan idedobtak 1,6 milliárd forintot, hogy ezzel próbálják meg eltüntetni az ellopott pénzeket. Ettől függetlenül ezek a pénzek, ezek még lopott pénzek. Akkor, amikor a miniszterelnök havi egymillió forintot fizet Farkas Flóriánnak azért, hogy ő legyen a romaügyek koordinátora és miniszteri biztosa, akkor a miniszterelnök itt bűnrészes. Sokan megkérdőjelezik, hogy egy választás után a miniszterelnök büntetőjogilag megfogható-e. Én azt gondolom, hogy ebben az ügyben kifejezetten megfogható” – hangoztatta Hadházy Ákos.

A sajtó hiába várt Balog Jánosra, az elnök nem nyilatkozott, és a képviselők szerint lemondani sem akar.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!