2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Hadházy és Harangozó is okozhat meglepetést Szekszárdon

Szánthó Péter

2018. március 6., kedd 14:00, frissítve: csütörtök 13:22

Bár a fideszes Horváth István széke biztosnak tűnik, az MSZP vagy az LMP politikusa okozhat meglepetést. A Közös Ország Mozgalom felmérésének eredményei a Hír TV Online-on!

Hadházy Ákosnak és Harangozó Tamásnak is nagyjából ugyanakkora esélye van megverni a Fidesz jelöltjét a szekszárdi központú, Tolna megyei 1-es választókerületben – derült ki a Közös Ország Mozgalom felméréséből, melyet a Závecz Research készített. Ha egymaguk indulnának a fideszes Horváth István ellen, valamivel az LMP társelnöke teljesítene jobban, 31 százalékot kapna, az MSZP–Párbeszéd jelöltje 70-30 arányú vereséget szenvedne. A jobbikos Szabó Balázs 27, a Momentum színeiben induló Rácz Norbert pedig 10 százalékot érne el, ha egy az egy ellen szállna versenybe Horváth Istvánnal. Ha mindenki elindul, akkor Harangozó 19, Hadházy 14, Szabó 16, Rácz pedig 1 százaléknyi voksra számíthat. Horváth István ebben az esetben a szavazatok felével nyerné meg a parlamenti mandátumot. Mindez nagyjából várható is lehetne a 2014-es eredmények alapján, amikor Szekszárd az országhoz átlag közeli választókerület volt, ahol messze lemaradtak az ellenzéki jelöltek a Fidesz mögött.

 

Pártlisták tekintetében a tolnai 1-es körzetben élők 33 százaléka választaná a Fidesz–KDNP-t, második helyen a Jobbik listája áll 11 százalékkal, utánuk az MSZP–P 9-cel, a DK-t és az LMP-t 4-4, a Momentumot 2 százalék támogatja. A kormányváltást akarók és az Orbán Viktor kabinetjével szimpatizálók egyenlő arányban oszlanak meg a kerületben, a válaszadók 39-39 százaléka bízik a kormányban, vagy leváltaná azt. A megkérdezettek 30 százaléka szerint romlott a gazdasági helyzet az elmúlt egy évben, javulást csak 26 százalék tapasztalt. A közpénzek felhasználásáról is megoszlanak a vélemények: az emberek 36 százaléka szerint rosszabbul hasznosítják az erőforrásokat, mint egy éve, pozitív irányú elmozdulásról csak a válaszadók 18 százaléka beszélt.

Bár minden jelöltkombináció esetében Horváth István nyerné meg a választókerületet, a kutatók indirekt becslése szerint Hadházy Ákosnak valamivel nagyobb esélye lehet megnyerni a kerületet az MSZP–P jelöltjénél. Ennél a becslési módszernél azt szimulálták, mi történne, ha eltűnne minden bizonytalanság a szavazókból, illetve megpróbálták azokat is besorolni egy-egy jelölt mellé, akik nem nyilatkoztak átszavazási hajlandóságukról, de más kérdésekre válaszoltak.

Így az LMP-s jelölt 37 százalékot szerezne, Harangozó Tamás és Szabó Balázs 31-31 százalékot kapna, ha egyedül indulnának a Fidesszel szemben. A momentumos Rácz Norbertre 23 százalék szavazna, ha nem egyedül szállna szembe Horváth Istvánnal. Az indirekt becsléses számadatok között a Közös Ország Mozgalom honlapján böngészhet.

A Közös Ország Mozgalom kutatásának adatfelvétele 2018. február 8. és február 24. között zajlott le, 1000 véletlen mintavétellel kiválasztott megkérdezett személyes, otthonukban történt megkérdezésével. A terepmunkát a Közös Ország Mozgalom megbízásából a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Kft. végezte. A részletes elemzést ide kattintva találja.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!