2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gyurcsány szerint a Fidesz csak a témát tereli

2016. április 22., péntek 12:20, frissítve: hétfő 16:01

A Századvég milliárdos állami megrendeléseiről akarja elterelni a figyelmet a kormány a Political Capital 2010 előtti tanulmányaival – állítja Gyurcsány Ferenc. Az intézmény az interneten hozta nyilvánosságra kutatási anyagait. Szerinte az is bizonyítja, hogy a szélsőjobboldali radikalizmusról szóló tanulmányaik hasznosak voltak, hogy azokat már részben az Orbán-kormány fizette ki.

„A szocialista kormány nemcsak 27 milliárdért rendelt tanulmányt, hanem körültekintő alapossággal el is tüntette azt. Ez jól mutatja, hogy van még tanulnivalónk” – mondta Lázár János kancelláriaminiszter. Alig néhány hete, hogy hosszú pereskedés után a Miniszterelnökség kiadta a Századvégtől rendelt kormányzati tanulmányokat, Lázár János már az előző kurzus költéseiről beszélt. A kancelláriaminiszter múlt csütörtökön szocialista kifizetőhelynek nevezte a Political Capitalt.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága egy hétre rá a fideszes tagok szavazataival el is rendelte a cég által készített anyagok vizsgálatát. „Nemcsak azokat az anyagokat, szerződéseket, teljesítésigazolásokat fogjuk tudni megismerni, amelyek egyébként a kérésemnek megfelelően felül lettek vizsgálva, a minősítésüket megszüntette az Alkotmányvédelmi Hivatal, s már a honlapján is olvashatók, hanem egyéb, ezzel kapcsolatos dokumentumokba is be tudnak a képviselők tekinteni” – mondta Németh Szilárd, a bizottság fideszes elnöke.

Korábban a kormánypárti Magyar Idők azt írta: 2006 és 2010 között 432 millió forintnyi állami megbízást kapott a Political Capital. Ebből 190 millió az Alkotmányvédelmi Hivatal jogelődjétől érkezett. A napilap arról is írt, hogy a nemzetbiztonsági bizottság akkori szocialista többsége mentesítette a céget a közbeszerzések alól. Vagyis verseny nélkül jutottak megbízásokhoz. 2008 és 2009 között összesen 150 millió forintért.

– Miért volt erre szükség ön szerint?
– Hát őszintén szólva fogalmam sincsen. Hát honnan a csudából tudnám? – mondta riporterünk kérdésére Gyurcsány Ferenc.

Az akkori miniszterelnök azt állítja, hogy nem tudott a pályáztatás felfüggesztéséről. Gyurcsány Ferenc úgy látja, hogy a kormánypárti sajtó csak a Századvég-ügyről próbálja elterelni a figyelmet. „Én azt sem vitatom – magunk között szólva –, hogy egy kormánynak joga van bizalmi viszonyt ápoló cégekkel együttműködni és azt mondani, hogy bennük bízom annyira, hogy kíváncsi vagyok a tanácsaikra. A Századvéggel az igazi probléma szerintem nem az, hogy benne bízik a kormány, hanem hogy elképesztően sokat fizetett neki. Magunk között szólva: négymilliárd forint az annyi pénz, amennyit maga még nem látott életében, de én se” – mondta a Demokratikus Koalíció elnöke.

A Political Capital nem nyilatkozott. Közleményében az áll: mind a 468 dokumentumot feltölti a honlapjára, és szabadon hozzáférhetővé teszi. Kutatásai fő témája a szélsőjobboldali radikalizmus volt. Szerinte a tanulmányai hasznosak és jók voltak, amit az is bizonyít, hogy azokat részben már az Orbán-kormány fizette ki.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!