2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Visszaélések a gyermekotthonban: munkacsoport vizsgálja

2016. április 4., hétfő 20:36

Munkacsoport vizsgálja a kaposvári gyermekotthonban feltárt visszaéléseket. A szociális ügyekért felelős államtitkár szerint nem kizárt, hogy ahogy az ombudsman kérte, törvénymódosítással szabályozzák majd, hogy az otthonban élő gyermekek szabadsága mennyi ideig és hogyan korlátozható. A gyermekjogi szakértő viszont a teljes országos intézményrendszert felülvizsgálná. Szerinte ugyanis kevés a szakember, a dolgozók túlterheltek, az otthonokban erőszakot elszenvedő gyerekek pedig nagyobb eséllyel folyamodnak erőszakhoz felnőttkorukban.

Prostitúció, vetélés, erőszak, agresszió, terror – ezt tapasztalták az ombudsmani hivatal munkatársai a Somogy Megyei Zita Gyermekotthonban. „A gyermekek arról számoltak be, hogy mindenféle dizájner drogoknak a rabjai, sőt, amikor kimennek a városba, akkor minthogyha őket tesztelnék a legújabb dizájner drogokkal, és úgy vettük észre, hogy nem nagyon volt ennek tudatában az intézmény személyi állománya” – mondta Fliegauf Gergely, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala főosztályvezetője.

Nem ritka az sem, hogy korlátozzák a gyerekek személyes szabadságát. Otthonba kerülésük után hetekig nem hagyhatták el az intézményt, hozzátartozóikkal csak telefonon vagy levélben beszélhettek. „Az izolációs időszak nincs meghatározva sem a gyakorlatban, sem a vonatkozó jogszabályokban, hogy hogyan kell ennek működnie, és erre hívta fel az alapvető jogok biztosa – mint nemzeti megelőző mechanizmus – a hatóságok figyelmét, hogy ezt a kérdést rendezzék” – fogalmazott Fliegauf Gergely főosztályvezető.

A szociális ügyekért felelős államtitkár változást ígért. „A személyes szabadság bizonyos mértékű korlátozása szakmai eredményesség szempontjából legitim lehet, de ezt jogszabályilag körül kell bástyázni, pontosan abból a szempontból, hogy a gyermeknek mi az érdeke. Ennek a feltérképezésére munkacsoportot indítottunk, és ez fogja feltárni a szabályozásbeli kérdéseket. A szabályozást módosítani fogjuk. De van a kérdésnek egy másik oldala, ez pedig az, ami nem a szabályozás, hanem a helyi viszonyok: a tárgyi feltételek, a személyi feltételek, ezt viszont soron kívül kell rendezni” – nyilatkozta Czibere Károly.

A jelentés szerint a kaposvári gyermekotthonban létszámhiánnyal küzdenek, az ott dolgozók leterheltek. Ez a probléma azonban nem egyedi, a gyermekjogi szakértő azt mondja, országos szinten a teljes intézményi hálózatot kellene felülvizsgálni. „A gond az, hogy gyerekjogi képviselő ma Magyarországon 19 van, családján kívül nevelkedő gyerek meg közel 20 ezer. Adott esetben lehet egy olyan lakásotthon, ahol egy fedél alatt él a volt prostituált gyerek, a bűnelkövető gyerek, az a gyerek, akinek meghaltak a szülei, meg az a gyerek, aki a családjában bántalmazás áldozatává vált azzal a gyerekkel, aki egyébként kábítószer-használó. Tehát teljesen eltérő szükségletű gyerekek összezárása, az egy időzített bomba” – szögezte le Gyurkó Szilvia gyerekjogi szakértő.

A gyerekjogi szakértő hozzátette: azért is sürgető a helyzet rendezése, mert azoknál az otthonban nevelkedő gyerekeknél, akik erőszak áldozatává válnak, az átlagosnál hatványozottan nagyobb a kockázata annak, hogy felnőve maguk is erőszakhoz folyamodnak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!