2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:35

A munkaerőhiányra játszva nyirbálja meg a kafetériát a kormány

Hír TV

2018. június 21., csütörtök 11:47, frissítve: csütörtök 17:32

Több millió munkavállaló bére kevesebb lehet jövőre a kafetéria eltörlésével – állítja a szakszervezetek szövetsége. A kancelláriaminiszter szerint a munkáért bér jár, nem egyéb juttatás. 2019-től az egyetlen, kedvezményesen adózó béren kívüli juttatás a Széchenyi Pihenőkártya marad, amellyel jórészt hazai szállodákban és éttermekben lehet fizetni.

„A kormány álláspontja végleges a kérdésben”

– közölte Gulyás Gergely csütörtökön. A munkaerőhiányra játszva nyirbálja meg jövőre a kafetériát a kormány. A Miniszterelnökség vezetője azzal érvelt, hogy a munkáért bér jár, nem pedig béren kívüli juttatás. Gulyás Gergely szerint a munkáltatók most nem engedhetik meg maguknak, hogy a dolgozókkal fizettessék meg a kormányzati döntéssel együtt járó többletkiadásokat.

„Én nem gondolom azt, hogy a változtatás alapvetően sérelmes lenne a magyar munkavállalóknak, ráadásul úgy gondolom, hogy a legtöbb helyen a munkavállalók vannak ma abban a helyzetben, hogy vagy a bérnövekmény mellett amúgy is többet költenének turizmusra, belföldi vendéglátóhelyek igénybe vételére, ha pedig ezt nem kívánják, a munkáltatóval meg lehet egyezni arról, hogy a kafetéria adóterhei, illetve a jelentősen csökkent magyar adóterhek közötti különbséget ki viselje” – fogalmazott.

Tekintse meg a teljes Kormányinfót:

A munkavállalói érdekképviseletek szerint az érintett dolgozók jövedelme összességében csökkenni fog, arra számítanak, hogy a béremelés annyival lesz kevesebb, amennyivel magasabbak a munkabér közterhei a kafetéria közterheinél.

„Az a félelmünk, hogy ez nem fog átjutni jövedelemszintre a munkavállalókhoz, merthogy a munkáltatók nem feltétlenül fogják a kafetériát azonnal béresíteni, sőt ha megteszi azt, hogy béresíti, ugyanabban az összegben béresíti, akkor is csökkenni fog az adó miatt a rendelkezésre álló jövedelme a munkavállalónak, tehát ezt bruttósítva kéne béresíteni. Ezekről a részletkérdésekről viszont egyeztetni kellene a kormánynak” – emelte ki a Hír TV-nek nyilatkozó Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke.

2019-től az egyetlen, kedvezményesen adózó béren kívüli juttatás a Széchenyi Pihenőkártya (SZÉP-kártya) marad, amellyel jórészt hazai szállodákban és éttermekben lehet fizetni.

„A Mészáros Lőrinc-féle turisztikai iparág lesz az, ami ebből profitál és nem a munkavállaló, aki adott esetben, mondjuk a százezer forintból, amit Orbán Viktor javaslatára került be, mint béren kívüli juttatás, mondjuk a villanyszámláját fizesse ki” – mondta Székely Tamás Egyenesen című műsorunkban.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint helyénvaló a ritkítás.

„Többes pénzrendszer alakult már ki Magyarországon: a lakásokért euróba fizetünk, a hitelt euróba vették fel sokáig az emberek, a SZÉP-kártya és ez a hasonló nagyjából tíz ilyen támogatás, már a focijegyre is volt ilyen támogatás, az megint csak egy kettős vagy hármas rendszert generált, ez közgazdasági logikával nézve sosem jó. Úgyhogy mi ennek kifejezetten örülünk, helyesnek tartjuk. Az már más kérdés, hogy én azért örültem volna, ha a megmaradó kafetéria az magasabb összeget kap” – nyilatkozta Parragh László.

Jóllehet a kormány döntése végleges a szakami szervezetek hétfőre rendkívüli egyeztetést hírdettek és a szakrtárca tagjaival közösen újratárgyalnák a kedvezmények eltörlését.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt is megerősítette a Kormányinfón, hogy egyes miniszterek augusztustól topmenedzseri fizetést kaphatnak. Részletek >>>

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!