2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vezércikk 03:00

Egyes miniszterek Orbánnál is többet kereshetnek

Hír TV

2018. június 21., csütörtök 16:10, frissítve: csütörtök 16:44

Trócsányi László igazságügyi miniszter a nagy vesztese az új miniszteri bérezésnek, vastagabb lehet viszont a pénztárcája a külügyminiszternek és a nemzeti vagyont kezelő új miniszternek. A Miniszterelnökség vezetője szerint nincs szó lex Káslerről, a miniszterek személyi illetményét nem azért vezetik be, hogy az emberi erőforrások minisztere pénzénél maradjon. Kásler Miklós többszörösét kereste orvosként, mint miniszterként.

„Az a lehetőség legyen meg, hogy a miniszter legalább annyit keressen, többet ne, de legalább annyit keressen mint amennyit a minisztériumban más, vagy az általa felügyelt szervezetek, cégek valamelyike” – mondta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter. Ez alapján Bártfai-Mager Andrea akár ötmillió forintot is hazavihet havonta. A nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter alá tartozik ugyanis a legtöbb cég, a legmagasabb fizetésekkel, ezért az ő fizetése lehet a legmagasabb a kormányon belül is.

„A hatvan napon túli végkielégítések és egyéb béren felüli juttatások, úgy mint szabadságmegváltás, titoktartási pénz a költségvetési szférában, megadóztatása 98 százalékkal” – mondta a Fidesz 2010-es kormányra kerülése után nem sokkal Orbán Viktor. Nyolc éve még üldözte a kormányfő azokat az állami alkalmazottakat, akik sokat kerestek. Orbán Viktor második kormányfői ciklusát azzal kezdte, hogy háborút hirdetett a szocialista-szabaddemokrata kormány által kinevezett állami tisztviselők, cégvezetők ellen. Akkor az állami szférában havi bruttó kétmillió forintban maximálták a vezetői fizetéseket, beleértve a Magyar Nemzeti Bank akkori elnökének, Simor András fizetését is, aki így havi 6 millióval vitt haza kevesebbet. Az ideológiát is megtalálta akkor Orbán Viktor.

„A közterhekből való arányos részesedés, különösen a mai időkben, a közérdek védelmében fontos, hiszen mindannyiunk érdeke, hogy véget érjen a pazarlás és az a korábbi igazságtalanság, amelyben a kormányzás minden terhet az emberekre és csak rájuk próbált hárítani. Ezt a célt szolgálja az akcióterv következő nyolc intézkedése” – mondta 2010 júniusában a miniszterelnök.

A pazarlás azóta már nem bántja Orbán Viktort: Rogán Antal propagandaminiszter, szja-bevallása szerint, ugyanis tavaly 41 millió forintot keresett, ami majdnem 3,5 millió forintos havi jövedelemnek felel meg. De csaknem ötmilliót vihet haza a jegybankelnök, és 4,5 milliót keresett az emberi erőforrások új minisztere is az Országos Onkológiai Intézet élén. A kancelláriaminiszter szerint nincs szó lex Káslerről, a miniszterek személyi illetményét nem azért vezetik be, hogy az emberi erőforrások minisztere pénzénél maradjon.

„Kásler miniszter úr az egyik legnevesebb onkológus szakorvos, professzor, nemzetközi tekintélynek örvend a rákkutatásban, úgyhogy ilyen értelemben megtiszteltetés, hogy ő is a kormány tagja. Nincs ennek anyagi vonatkozása, ha valaki Kásler professzor urat vagy miniszter urat ismeri, akkor ezt fel sem veti” – mondta Gulyás Gergely.

A miniszterek javadalmazását annak ellenére emelhetik, hogy a jegybank elnöke Matolcsy György szerint ismét közeleg a válság. Ami biztos, hogy Trócsányi László igazságügyi miniszter és Orbán Viktor miniszterelnök fizetése nem változik.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!