2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gellért: 11 töltényen múlott Biszku ártatlansága

2015. december 19., szombat 10:31, frissítve: szombat 10:45

Az egész történet iróniájának nevezte Gellért Ádám nemzetközi büntetőjogász, hogy Biszku Bélát nem a sortüzekben és a megtorlásokban való szerepe, hanem mindössze 11 töltény birtoklása miatt ítélték el.

A szakértő emlékeztetett: az élő, és érdemi információval rendelkező tanúk megkérdezése elmaradt az elsőfokú eljárásban. Gellért Ádám hozzátette, többszöri megkeresése ellenére sem kapott választ arra, hogy a Nagy Imre és mártírtársai elleni perek miatt miért nem számoltatják el a volt kommunista belügyminisztert.

„Indirekt módon Biszku Bélát az '56-os miniszteri tevékenység miatt elítélte a bíróság, bűnpárolással elkövetett háborús bűncselekmény miatt, azzal, hogy eltussolta, nem indított eljárást azokkal a karhatalmistákkal szemben, akik Martonvásáron megvertek embereket. És az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy míg a sortüzekkel kapcsolatban  felbujtásért nem ítélték el Biszku Bélát, de bűnpártolásért – tehát, hogy nem járt el a karhatalmistákkal szemben –  szintén elítélték. A két év, 3 évre felfüggesztett börtönbüntetés az úgy jött össze, hogy a 11 töltény birtoklásáért  kiszabható kettőtől nyolc év legalsó határát alkalmazták. Tehát Biszku Béla, ha nincs lőszerrel való visszaélés, akkor valószínű börtönbüntetést sem kap” – mondta Gellért Ádám.

Tekintse meg a teljes interjút:

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!