2024. 04. 28. Vasárnap Valéria napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Célpont 20:10

Független közmédiáért tüntettek

Hír TV

2018. május 3., csütörtök 15:21, frissítve: csütörtök 21:44

Már csaknem 8 ezren írták alá a kormányellenes tüntetéseken beharangozott petíciót a független közmédiáért. A szakmai szervezetek a Nemzetközi Sajtószabadság napján az MTVA Kunigunda úti épülete előtt sorolták a problémákat és követelték a többi közt a szokásos pénteki Orbán Viktor-interjúk megszüntetését. Az állami televízió stábja az eseményen nem forgatott, a demonstrálókra viszont rendőrt hívtak.

Régi tévékészülékeket hordtak a Magyar Televízió Kunigunda útjai épülete elé, amelyeken az áll: „független közmédiát!” A Mérték Médiaelemző Műhely, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége és az aHang nevű szervezet közösen tartott sajtótájékoztatót a Nemzetközi Sajtószabadság Napján.

„Ma Magyarország azok közé az országok közé tartozik, ahol nem független a közmédia és a kormány kontrollálja a kereskedelmi csatornák, a nyomtatott sajtó és a reklámfelületek többségét és letiltanak vagy gyűlöletet szítanak azok ellen, akik ellentétes véleményt képviselnek. A kétharmad után nehéz elhinni, hogy bármit is tehetünk. Mi, akik itt megjelentünk, azt gondoljuk, hogy van esély a változtatásra és ennek első lépése, hogy egyre többen jussanak az országban megfelelő tájékoztatáshoz” – mondta Papp Dóra újságíró.

Az MTVA fenntartására évente több mint 80 milliárd forint megy el adófizetői pénzből. „Az elemzéseink azt mutatják, hogy amit ma közmédiának neveznek, ami ma ezt a nevet bitorolja, az nem törekszik semmiféle társadalmi párbeszédre, kifejezetten egy politikai érdeknek a kiszolgálását látja el, de azt hibátlanul és ezért jól meg van fizetve, nagyon magas költségvetés mellett. Egyébként a tavalyi évben több, mint 8 milliárd forint állami hirdetés is megjelent ezeken a csatornákon, elképesztően sok közpénzt költünk el, mindannyiunk pénzét költjük el azért, hogy Fidesznek jobb legyen” – fejtette ki Polyák Gábor, a Mérték Médiaelemző Műhely vezetője jogásza.

Éppen ezért a jelenlegi állami médiastruktúra átalakítását követelték a résztvevők, akik megszüntetnék a szokásos pénteki Kossuth Rádiós Orbán-interjút is.

„Az a kérésünk, illetve követelésünk, hogy állítsák helyre a közmédia törvényes működését azon a területen, ami a miniszterelnöknek a péntek reggeli rádiómegnyilatkozásait illeti, azt, hogy neki van egy ekkora terjedelmű fix műsorideje, ahol nem valódi újságírói kérdésekre válaszol, hanem a saját kommunikációs stábja által megkomponált álkérdésekre. Az egy olyan fajta neki juttatott kommunikációs előny, amivel semmilyen más politikai szereplő nem élhet, miközben jelenleg a törvényeink neki nem biztosítják ezt az előnyt” – mondta Hargitai Miklós, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnöke.

A biztonsági őrök a kapukat még a beszédek elhangzása előtt bezárták, majd rendőrt hívtak, ők azonban nem találtak okot intézkedésre. Az állami televízió egyébként az eseményen nem forgatott.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!