2023. 06. 09. Péntek Félix napja
Jelenleg a TV-ben:

A Sárga csikó nyomában

Következik:

Vezércikk 04:00

Forgalmi káosz, hangos berregés és elképesztő mutatványok – garasokért

Hír TV

2018. június 21., csütörtök 17:23, frissítve: csütörtök 20:19

Az egész belvárost megbénítja a hétvégi Red Bull Air Race. Az LMP petíciót indít a verseny ellen, a DK pedig kártérítést fizettetne a szervezőkkel a zaj miatt. Az állam idén is 1,8 milliárdot fizet a szervezőknek, a területhasználatra pedig 90 százalékos kedvezményt kaptak a fővárostól.

Péntektől három napon át ismét a világ egyik leglátványosabb repülőgép-versenyét nézhetik a Budapestiek a Duna vize fölött. Az elképesztő mutatványokat minden évben tízezrek követik élőben a helyszínről, sokan azonban kevésbé örülnek a zajos fordulatoknak.

– Utálom!
– De miért?
– Azért mert sz**rt-húgyért kibérelték az egész környéket, és egyszerűen iszonyatos zaj van. És félek, hogy egyszer csak lerombolják a Lánchidat. Én ellene vagyok – fogalmazott a Hír TV-nek egy budapesti.

Az érintettek lakosok megosztottak a kérdésben, vannak akiket egyáltalán nem zavar a több napos berregés.

„Nagyon hangos, de ki lehet bírni, ennél nagyobb zaj ne legyen.”

– Pont ott lakom a Duna-parton.
– Zavaró? Nem vészes?
– Belvárosba születtem, ott nőttem fel, úgyhogy engem az ilyesmi nem zavar.

– hangoztak további vélemények.

A verseny gyakorlatilag megbénítja a belvárost a hétvégére. Le lesz zárva egyebek mellett a pesti és a budai alsó rakpartok jelentős része, rövidebb szakaszokon a budai felső rakpart is. Pénteken, szombaton, és vasárnap napközben a Lánchíd, itt gyalogosok sem közlekedhetnek majd. Szombaton és vasárnap napközben pedig mások mellett az Alagút a Clark Ádám tér, a Fő utca, Lánchíd utca, a Jászai Mari tér, Széchényi István tér a pesti felső rakpart egy része is le lesznek zárva a forgalom elől.

A főváros idén is 90 százalékát elengedte a közterület-használati díjnak, 13 millió forintot fizettek a szervezők. A Demokratikus Koalíció szerint ezek után a minimum az lenne, hogy a megspórolt összeget az érintett lakóknak adják valamilyen formában.

„Ha valaki megmaradni sem tud három napon keresztül a saját otthonában a ráerőszakolt zajtól, akkor megilleti, hogy legalább anyagilag kárpótolják. A DK fölszólítja ezért a főváros vezetését, hogy alkosson olyan szabályozást, amely alapján a rendezvény szervezőinek kárpótolniuk kell a budapestieket, ha már Tarlós István magától ezt nem tette meg” – közölte Gy. Németh Erzsébet fővárosi önkormányzati képviselő.

Az állam idén is 1,8 milliárdos licencdíjat fizet a szervezőknek. Az LMP szerint ez azt bizonyítja, hogy a kormány nem a kisemberek, hanem a nagytőke, és a multik oldalán áll.

„Ebből a pénzből, hogyha már a Fidesz meg akarja szüntetni a hajléktalanságot, akkor meg kell jegyeznünk, hogy ebből a pénzből, ebből a közel kétmilliárd forintból meg lehetne duplázni a nappali ellátást, és közel 4000 hajléktalan számára lehetne teljes ellátást biztosítani” – érvelt Turcsány Szabolcs, a párt elnökségi tagja.

Ha az engedélyeik rendben vannak, akkor jogilag nehéz belekötni a versenybe, véli Magyar György ügyvéd. „Más esetben, hogyha egy szolgáltatás, vagy egy rendezvény a lakosságnak kárt okoz, akkor megtalálják a kompenzálását ennek, normális országokban így szokott történni” – mondta az ügyvéd a Hír TV-nek.

Egy 2010-es ombudsmani jelentés szerint a verseny annyira hangos, hogy sérül a közelben élők egészséges környezethez való joga.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!