2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Felfüggesztettet kértek Gergényire

,

2016. november 7., hétfő 15:55, frissítve: hétfő 19:06

Gergényi Péter egykori budapesti rendőrfőkapitányra felfüggesztett börtönt, a volt országos rendőrfőkapitány és a Készenléti Rendőrség korábbi parancsnoka esetében új eljárást kért az ügyészség a 2006-os rendőri túlkapások ügyében másodfokon. A volt rendőri vezetőket elöljárói intézkedés elmulasztásával vádolják a 10 évvel ezelőtti MTV-székház ostroma, valamint az október 23-ai tömegoszlatás miatt. A Fővárosi Törvényszék katonai tanácsa tavaly októberben mindössze megrovással sújtotta Gergényi Pétert és Mittó Gábort, a tévészékház ostrománál a rendőri erők helyszíni parancsnokát.

Brutális rendőri fellépés a Gyurcsány-kormány lemondását követelő tüntetőkkel és ünneplő civilekkel szemben 2006. október 23-án. A Fővárosi Törvényszék első fokon tavaly októberben hozott döntést a többi között Bene László volt országos rendőrfőkapitány és társai ügyében.

„Bassi András Ottó rendőr főtörzszászlós 13., Pergun Tamás rendőr alezredes 14. rendű vádlottakkal szemben a régi BTK 361. szakasz 1. bekezdés A pontjába ütköző elöljárói intézkedés elmulasztása vétsége miatt indult büntetőeljárást megszüntette” – sorolta az ítéletet a Fővárosi Ítélőtábla Katonai Tanácsának tanácstagja, Török Zsolt.

„Általánosságban elismeréssel kell adóznom a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsának bírói teljesítménye előtt” – az első fokon felmentett Bene László védője elégedett volt a bíróság eddigi munkájával, a volt budapesti rendőrfőkapitány ügyvédje védence ártatlanságát hangsúlyozta.

„Gergényi Péter vezérőrnagyúr semmilyen bűncselekményt nem követett el” – Gergényi védője a többi között azzal indokolt, hogy Gergényi Péter nem kapott a titkosszolgálatoktól megfelelő támogatást ahhoz, hogy 2006 szeptemberében megvédhessék a tv-székházat. Továbbá kifogásolta azt is, hogy a vád nem tartalmazza, hogy védence pontosan milyen mulasztást követett el.

„A másodrendű vádlott és alárendeltjei nem valamely akaratlagos vagy bűnösen közömbös magatartás miatt voltak az események idején sikertelenek, hanem a többszörös túlerő, a fizikai és verbális agresszió az elégtelen rendőri létszám, a hiányos felszerelés és más a másodrendű vádlottól teljesen független tényezők együttes hatása miatt” – így Gulyás Gábor.

Az ötödrendű vádlott védője a bíróság elfogultságát hangoztatta. „Határozott meggyőződésem, hogy a főügyész külső nyomásra rendelte el az ismételt nyomozást teljesen alaptalanul, mert ezzel kívánt, úgy gondolom, megfelelni a feljebbvalóknak, az elvárásának” – mondta Fridrik József ügyvéd.

A vádlottaknak nem volt hozzáfűznivalója a történtekhez, az ügyészség viszont Gergényi Péter és Mittó Gábor, a tv-székházat védő rendőrök parancsnokának esetében az elsőfokú – megrovásról szóló – bírói döntés súlyosítását kérte.

„Kérjük azt a tisztelt fellebbviteli tanácstól, hogy a másod. és a negyedrendű vádlott vonatkozásában az elbírált katonai bűncselekményeik büntető alakzatához igazodó börtönvégrehajtási fokozatú végrehajtásában egyébiránt próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetést szíveskedjék súlyosításul kiszabni” – mondta Csiha Gábor a Fővárosi Fellebbviteli Ügyészségtől.

A 2006-os rendőri túlkapások miatt perbe fogott rendőri vezetők ügyében várhatóan 2017. januárban hirdetnek másodfokú ítéletet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!