2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Célpont 03:00

Folytatódik a fideszes belharc Hatvanban

Hír TV

2017. november 29., szerda 22:40, frissítve: szerda 22:47

Horváth Richárd polgármester állítása szerint azt elégelte meg, hogy városát Szabó Zsolt akarta irányítani helyette. Miután ellenállt, kitették a helyi Fideszből, Hatvantól pedig megvonták az uniós pályázati pénzeket a településvezető szerint.

A környék összes vezetőjét meghívták a hatvani kórház kétszázmillió forintos fejlesztésének ünnepélyes elindítására. Csak egy ember hiányzott: Hatvan polgármestere. Az egykori fideszes városvezetőt nem látják szívesen a hasonló ünnepségeken.

– Miért nem hívták meg Horváth Richárd polgármestert?

– Nem én vagyok a vendéglátó, őket kérdezze legyen szíves.

A városban több mint két éve dúl a fideszes belharc. A korábbi polgármester, ma már országgyűlési képviselő és államtitkár Szabó Zsolt rúgta össze a port a jelenlegi városvezetővel. Tavaly nyáron Szabó Zsolt vezetésével még új Fidesz-alapszervezetet is alakítottak Hatvanban, amelybe Horváth Richárdot nem vették fel. Szabó Zsolt azonban tagadja a viszályt.

„Többször meghívtuk, de egyszer sem tudtuk vendégül látni a testületi üléseken” – mondta Szabóról Horváth Richárd. A konfliktust az robbantotta ki, hogy a polgármester kirúgta az államtitkár egyik bizalmasát, Tóth Csaba polgármesteri kabinetfőnököt. Ő volt az összekötő abban, hogy az államtitkár bábként irányíthassa a polgármestert, ezt a Tóth által indított munkaügyi per elsőfokú indoklása is kimondja. Tóth Csaba ma már a Heves Megyei Közgyűlés alelnöke, és így beleszólása van a térség uniós pénzeinek elosztásába. Horváth szerint Hatvant el is kerülik a pályázati források.

„A hatvani pályázatok mind-mind, kivétel nélkül az elérhető maximális pontszámot, vagy egy-két pont híján száz százalékot kaptak. Ugyanakkor négy esetben előfordult az, hogy miután Hatvan Város Önkormányzata beadta a pályázatát, úgy módosították a pályázati kiírást, hogy az a hatvani pályázatokat hátrányosan érintse” – fogalmazott Horváth.

Szabó Zsolt államtitkár tagad.

„Hatvan 2014 óta az egy lakosra jutó pályázati összeget figyelembe véve messze a környék legtöbb sikeres pályázatot elérő települése. Én picikét úgy érzem, hogy most a politika miatt van egy ilyen gerjesztett ügy” – jelentette ki az államtitkár.

A térség jobbikos képviselője is úgy látja: Szabó Zsolt büntetni akarja Hatvant. Szerinte erre a helyi szemétszállítás átszervezése is jó példa.

„A gesztor település nem a huszonötezer lelkes Hatvan város lett, hanem egy kétezer lelkes, kisebb település, ahol viszont fideszes polgármester van. Ott egyértelmű volt, hogy Szabó Zsolt jelölte ki gyakorlatilag, hogy ki viheti majd ezt a történetet” – mondta Sneider Tamás.

A jobbikos politikus szerint az államtitkár igazi kiskirályként viselkedik a környéken, mindenki tart tőle, a viszálykodás kárvallottjai pedig a hatvani emberek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!