2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Folytatják a munkabeszüntetést a „szegénypiac” dolgozói

2016. április 5., kedd 12:39, frissítve: kedd 13:12

Folytatja a múlt péntek óta tartó, határozatlan idejű munkabeszüntetést a szegedi Cserepes sori piac 200 kereskedője. Hiába ültek tárgyalóasztalhoz hétfőn a kereskedők és az önkormányzati tulajdonú piac nemrég kinevezett igazgatója, nem tudtak megállapodni az árusok bérleti díjaiban. A cég vezetője április elsején egyoldalúan 50–100 százalékos áremelést hajtott végre, de ezt az árusok nem tudják kifizetni.

Napok óta nem nyitnak ki a kereskedők a szegedi Cserepes soron. Péntek óta ez a látvány fogadja az esetleges vásárlókat. Hétfőn délelőtt hiába ültek tárgyalóasztalhoz a kereskedők és az igazgató, nem sikerült megállapodni a díjszabásokban, a cég vezetője ragaszkodik az áremeléshez.

„Bennünket is megterhel a bevételkiesés, amely a napokban érezhető, de mivel más eszközünk nincs, hogy Rácz Attila visszavonja egyszemélyes döntését, és visszaálljon a régi rend, nem kívánunk semmin változtatni” – mondta Hamza János kereskedő.

Az elkeseredett árusok nem hajlandók a belvárosi üzletek négyzetméteráraihoz közelítő tarifát fizetni egy szegénypiacnak is csúfolt helyen. A bérlők közül szinte senki nem írta alá az új szerződést, csak a régi díjakat hajlandók befizetni. Azt azonban a piac nem veszi át tőlük. Ez viszont azt jelenti, hogy nem tehetnek mást, be kell zárniuk, ha érvényes szerződés nélkül kinyitnának, azzal jogsértést követnének el.

Az árusok úgy sejtik, a tönkretételük a cél, hogy az értékes területet másra használhassa a város.

„Szerintünk nem egy tízmilliós lyukhoz keresnek forrást Szeged város többmilliárdos költségvetésében, hanem valami másról van szó. Ebben nem kívánunk partnerek lenni, és azt gondoljuk, hogy egy meghatározott befektetői kör magánérdekénél sokkal fontosabb több ezer kereskedő és több tízezer vásárló közérdeke” – fogalmazott Szabó Bálint jogász, a kereskedők érdekképviselője.

A piac a díjemelés előtt is évek óta több tíz millió forintos nyereséggel működött. A kereskedők Botka László polgármesterhez mint a piac igazgatójának a munkáltatójához fordulnak segítségért. Petíciójukat már csaknem 6000-en támogatják.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!