2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Földárverés: mégis nyomoz a rendőrség

,

2016. április 13., szerda 14:55, frissítve: csütörtök 11:00

Mégis nyomoznia kell hűtlen kezelés gyanújával egyes földárverések miatt a rendőrségnek. A fővárosi főügyész felülbírálta helyettese korábbi döntését, és a büntetőeljárás megindítására utasította a BRFK korrupció elleni főosztályát. A feljelentő az LMP agrárpolitikusa volt. Sallai R. Benedek gyanúsan alacsonynak tartotta a kikiáltási árakat azokon a liciteken, amelyeken kormánypárti politikusok rokonai is indultak.

Egyebek közt a földművelésügyi miniszter rokonának földszerzése miatt tett hűtlen kezelés gyanújával feljelentést az LMP szakpolitikusa. Ezt először elutasította a fővárosi főügyész helyettese, azonban a főügyész nyomozásra utasította a rendőrséget. Sallai R. Benedek emlékeztetett rá, hogy a negyvenmilliós plágiumtanulmányt készítő törökszentmiklósi cég által bérelt földeket irreálisan magas áron hirdette meg a földalap.

Volt olyan is, ahol pedig túl alacsonyan állapították meg a kikiáltási árat. „Olyan helyeken, ahol az államhoz közelálló személyek tűntek fel – például L. Simon államtitkár úr kedves neje, Fazekas miniszter úr unokaöccse –, megdöbbentően alacsony árakat tapasztaltunk. Az utóbbi esetben kevesebb mint 184 ezer forintért keltek el hektáronként földek, több mint 50 hektár. Ezek olyan szembetűnően alacsony árak, hogy mindenképpen felkeltheti az emberek gyanúját. Emiatt tettünk feljelentést. Vajon az NFA nem befolyásolta-e az egész termőföld-privatizációt azáltal, hogy hogyan határozta meg a kezdő liciteket?” – tette fel a kérdést Sallai R. Benedek.

Az MSZP képviselője is feljelentést tett egy másik ügyben a földalap ellen. A politikust tanúként már meg is hallgatták a hatóságok. Veszprém megyében egy 10 hektáros legelő eladásánál tapasztalt furcsaságokat Gőgös Zoltán. „Nem volt más jelentkező, 3 millió forintért megvette. Eltelt öt év, annyi volt az elidegenítési tilalom abban az időben, hozott egy vevőt, kifüggesztették, hogy 12,5 millió forintért ezt megvenné egy fővárosi ügyvéd. S lássunk csodát, ugye a törvény adta lehetőségével élve az NFA visszavette magának azt a földet 12,5 millióért, amelyet öt évvel azelőtt háromért eladott. Ez már önmagában elég érdekes, mert akkor miért adta el, vagy most minek vette vissza. De hogy még ne legyen vége a történetnek, ugyanennek az embernek, ugyan második körben, még bérbe is adták” – magyarázta a politikus.

A szocialisták tovább gyűjtik az aláírást a földprivatizáció elleni népszavazási kezdeményezésükhöz.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!