2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 06:50

Fogynak a közmunkások

Hír TV

2018. június 26., kedd 08:46, frissítve: kedd 12:52

Sokan az idénymunkát választják a magasabb fizetés miatt Ózdon. Dolgos kezekre ugyanakkor szüksége van a településnek: a városüzemeltető intézmény akár 200 embert is fel tudna venni. A jobbikos polgármester szerint a kormánynak emelnie kellene a megalázóan alacsony közmunkás béreket.

A fű gyorsan nő, azonban nincs, aki lekaszálja Ózdon. Kevesen jelentkeznek ugyanis közmunkára. Az emberhiány a helyi parkfenntartási művezető szerint tavaly is érezhető volt, de idén még kevesebben jönnek például füvet nyírni.

„Tavaly 10-12 fő fűkaszásunk volt, ebben az évben hatan vannak, akik az egész várost kaszálják. Ezen kívül van még 6 fő tologatósunk, és 2 fő, aki a kis szegélyvágó motoros kaszán kaszál, valamint 1 fő kis motoros traktorosunk, kisgépesünk, valamint van még egy nagy traktorunk” – ismertette Bóta József, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény parkfenntartási művezetője.

Az ózdi roma referens szerint nem csoda, hogy kevés az ember. Berki Lajos azt mondja, a havi 54 ezer forintos közfoglalkoztatotti bért máshol egy hét alatt megkeresik.„Gyümölcsszedésnél, építkezésnél reggel mennek hét órakor, Eger környékére. Hétre vannak a munkahelyen Egerbe, délután 4 órakor már jönnek hazafelé, öt órakor már a családnál vannak, és heti ötvenezer forintot keresnek nettóba. Na most aki 54 ezer forintos közfoglalkoztatotti béren van, nem jön ide, nem is érdekli, hogy a munkaügy elvonta a segélyét” – mondta Berki Lajos.

A város jobbikos polgármestere azért ragadott fűkaszát, hogy felhívja a kormány figyelmét arra, változtatásra van szükség a közmunka-programban. „Vagy a közmunka-programban kellene megemelni a béreket, hogy azoknak az embereknek, akik ilyen kemény fizikai munkát végeznek, kitéve az időjárás viszontagságainak, megfelelő bérezése legyen, vagy pedig az önkormányzat feladat alapú támogatását kell oly mértékben megnövelni, hogy a városüzemeltetésre szánt összegből jól megfizetett állományi dolgozókkal lehessen a közterületeket karban tartani. Ez mind a kettő törvényhozás és kormányzati feladat” – emelte ki Janiczak Dávid.

Az Ózdi Városüzemeltető Intézmény 880 főt tudna közmunkásként alkalmazni, ebből jelenleg 687-en dolgoznak. A cégnél már nemcsak szakemberekből, hanem segédmunkásokból is hiány van.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!