2024. 10. 18. Péntek Lukács napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Napindító 07:30

Fiktív elszámolások Farkas Flórián keretében?

2015. április 9., csütörtök 17:49, frissítve: csütörtök 21:56

Fiktív elszámolásokat talált az Országos Roma Önkormányzat korábbi vezetőjének, Farkas Flóriánnak az elnöki keretében az a vizsgálóbizottság, amelyik az önkormányzat jelenlegi képviselőiből alakult. A testület tagjai az áttanulmányozott iratok alapján azt állítják: olyan cigány közmunkások nevére számoltak el százezres benzinköltséget, akiknek jogosítványuk sincs. Az elnöki keretből az ORÖ akkori hivatalvezetője közel négymillió forintot utazgatott el 2011-ben.

„A rókát, ha beengedik a tyúkólba, bármit csinálunk is vele, nem tud leszokni a tyúklopásról”  – Orbán Viktortól idézett a Roma Polgári Tömörülés elnöke, aki szerint a róka nem más, mint Farkas Flórián miniszterelnöki biztos, az Országos Roma Önkormányzat korábbi elnöke. „Farkas Flórián regnálása alatt kifizetésre kerültek olyan összegek, amelyek közfoglalkoztatottak címére lettek kiírva, súlyos százezer, illetve súlyos millió forintok. De ezek az emberek nem látták a pénzes postást. Nem jutott el hozzájuk sem a pénz, sem a támogatási szerződés” – állítja Makai István elnök.

Az önkormányzat költekezését vizsgáló bizottság szerint Farkas Flórián elnöki keretéből 113 millió forintot számoltak el 350 közmunkásra. Egyikük Jáger Tamás, az ő neve mellett félmilliós benzinköltség szerepelt; és vezetői engedélye sincs, nemhogy autója. „500 ezer forint értékű összeg van a nevemre kiírva. Felháborítónak tartom, hogy egyáltalán valaki az én nevemmel vagy adataimmal visszaélhessen. Én nekem semmilyen jogosítványom nincs, semmilyen összegű tranzakció nem történt ekkor, amikor ki lett a nevemre írva” – mondta Jáger.

Farkas Flórián hivatalvezetője csak 2011-ben majdnem négymillió forintot utazgatott el, papíron legalábbis. A vizsgálóbizottság tagjai egyéb ügyletekről is tudnak: „Tudomást szereztünk arról, hogy az Országos Roma Önkormányzat a dunai árvizet kihasználva megcsapolta a katasztrófavédelmi alapot” – mondja Lakatos Oszkár, az ORÖ képviselője. Az akkori vezetés közel 7 millió forintot számolt el költségként, miközben a gátakon roma önkéntesek dolgoztak. A vizsgálóbizottság tagjai egyeztetést kezdeményeztek az emberi erőforrások miniszterével, de Balog Zoltán tárcájánál nem fogadták őket.

– Felmerültek kérdéseink, és nem tudom, miért, elutasítóak. Miért nem hajlandók egyeztetésre? De nem hagyjuk abba, és folytatni fogom, hogy legyen erre lehetőség, hogy kerítsenek erre lehetőséget, hogy le tudjunk ülni tárgyalni.
– Mire hivatkozva utasították vissza a mai találkozót?
– Konkrétan nem kaptam választ a felkérésemre.

Mondta a Hír TV-nek Vajda László, a Lungo Drom alelnöke.

A sajtó viszont kapott választ, igaz, nem az emberi erőforrások miniszterétől, hanem a kancelláriaminisztertől. „Az átláthatóság követelményét kell a Roma Önkormányzatnak teljesítenie, minden forinttal tudniuk kell elszámolni. Óriási a felelősségük, mert a roma vezetők iránti közbizalmat rombolhatja az, hogyha lopnak, csalnak hazudnak, ugyanakkor a többségi társadalomnak pedig méltányosnak és igazságosnak kell ezzel a közösséggel szemben lennie” – fogalmazott Lázár János.

A Hír TV úgy tudja, hogy a Fővárosi Kormányhivatal is vizsgálja az Országos Roma Önkormányzat intézkedéseit. A rendőrség pedig nyomoz, de nem az elnöki keret felhasználása miatt, hanem egy másik bűncselekménygyanús ügyben. Hogy melyikben, azt a hatóság nem árulta el. Farkas Flórián ellen egyébként 1998-ban vádat emeltek hűtlen kezelésért, de bíróság elé nem kellett állnia, mert kegyelmet kapott az akkori köztársasági elnöktől, Göncz Árpádtól.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!