2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Fidesz: Botka nem tiszteli a szegedieket

2016. április 3., vasárnap 16:05

A Fidesz szerint Szegednek választ kell kapni arra, hogy a szocialista városvezetés akar-e migránsokat betelepíteni a városba vagy nem, mert Botka László nem válaszolt a több mint egy hete nyilvánosan feltett kérdésre. A jobboldali képviselők azután kezdtek aláírásgyűjtésbe Szegeden, hogy Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke egy német lapnak azt nyilatkozta, hogy Magyarországon is vannak települések, ahol nem utasítják el a menekülteket. Ilyen például Szeged, egy „elkötelezetten baloldali város, oda bármelyik menekültet el lehet küldeni”.

Szeged szocialista polgármestere egyelőre nem válaszol a kormánypárti képviselőknek. Az országos és a helyi Fidesz is arra kíváncsi, Botka László egyeztetett-e Martin Schulz európai parlamenti elnökkel a migránsok befogadásáról. A német politikus egy interjúban aljasnak nevezte a kvótarendszer elutasítását és hozzátette, vannak olyan települések, mint Szeged, amelyek nem utasítják el a menekülteket.

„Ennek a kérdésnek van egy országos vetülete, azért, mert Botka László polgármester urat megnevezte az MSZP mint lehetséges miniszterelnök-jelöltjét, hogy mi a véleménye Szeged polgármesterének a kötelező kvóta elleni magyar álláspontról. Ezt igennel vagy nemmel, támogatom vagy nem támogatommal, de határozott válasszal a polgármesternek meg kell adni” – jelentette ki Nógrádi Tibor, a szegedi Fidesz–L.É.T. frakcióvezetője.

Korábban Martin Schulz kijelentése után az önkormányzat egy közleményben azt írta, az Európai Parlament elnöke feltehetően azért fogalmazott így, mert Szeged polgárai példaértékű humanitárius segítséget adtak a menekülteknek

„Botka László polgármester nem tiszteli a szegedieket” – vélekedett Mihálffy Béla, a Fidesz–L.É.T. önkormányzati képviselője. A Fidesz hétvégi sajtótájékoztatóján a polgármesteri kabinet sajtóközleményt osztogatott, amiben azt írták Schulz az interjúban úgy említette a várost, mint az emberséges, humánus, európai viselkedés mintapéldáját.

„Második alkalommal teszünk fel neki az esetleges szegedi migránsbetelepítéssel kapcsolatos kérdéseket, és továbbra sem nyilvánul meg, hanem csak és kizárólag a kabinet véleménye, Vécsey Ágnes, aki a kabinet kommunikációért felelős tagja, csak az ő véleményét tudjuk megismerni újólag” – tette hozzá az önkormányzati képviselő.

A Fidesz közben aláírásgyűjtésbe kezdett Szegeden, arról kérdezik a lakosságot, hogy egyetértenek-e Martin Schulz kijelentésével. A helyi közgyűlés pedig dönthet arról, hogy kiáll-e Szeged a kormány kötelező betelepítési kvóta elleni fellépéséről, ezt a jobboldali előterjesztést azonban először a többségben lévő szocialistáknak napirendre is kell venniük.

Az országban már több mint ezer önkormányzat utasította el a kvótát.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!