2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Fellélegezhetnek a fideszesek, minden rendben volt Felcsúton

2017. szeptember 20., szerda 09:17, frissítve: szerda 13:23

Feleslegesen tartottak fideszes politikusok a felcsúti kisvasút ellenőrzésétől. A miniszterelnök falujában kapott tájékoztatással még a Gyurcsány-párt európai parlamenti képviselője is elégedett volt. Az uniós delegáció kirívó szabálytalanságokat nem tapasztalt a brüsszeli pénzek elköltésében. A látogatás ellen az uniós forrásokat elosztó kancelláriaminiszter előre tiltakozott, elfogultsággal bélyegezve meg a delegáció vezetőjét.

Az Európai Parlament ellenőrei Budapest belvárosában indították a kedd reggelt.

A Budapest szíve program akkor indult, amikor még Rogán Antal, a miniszterelnök jelenlegi kabinetfőnöke volt az V. kerület polgármestere. A felújítások kétharmadát uniós támogatásból állták. A beruházásokat vizsgálta már a Csalás Elleni Európai Hivatal, a mostanában sokat emlegetett OLAF, amely a közbeszerzésnél szabálytalanságot tárt fel. A pályázat feltételeit egy cégcsoportra szabták. A rendőrség nyomozni kezdett, de májusban a büntetőeljárást megszüntették. A magyar hatóságok sem vitatták, hogy a közbeszerzési szabályokat megsértették, ám arra hivatkoztak, hogy ez önmagában nem bűncselekmény.

Budapest Belvárosából Felcsútra vezetett az ellenőrök útja, ahol a kisvasútra voltak kíváncsiak. A járat tavaly májusban indult, a költségek 70 százalékát az Európai Unió adófizetői állták. A delegáció tagjai visszautasították, hogy politikai megfontolásból vizsgálódnak Orbán Viktor szűkebb pátriájában.

„Korrekt tájékoztatás volt, amely kiemelte, hogy nem mindig van tele a kisvasút, van, amikor üres, de mégis van turisztikai jelentősége, van jelentősége az itt élő embereknek, s külön kiemelte a tájékoztató, hogy sikerült új munkahelyeket is létrehozni” – ismertette a DK EP-képviselője, Niedermüller Péter.

Egy másik magyar ellenzéki politikus szerint a kisvasútról nehéz úgy megalapozott véleményt alkotni, hogy bizonyos dokumentumok nem nyilvánosak.

„Továbbra is azt gondolom, hogy a megvalósíthatósági tanulmányra, illetve az éves beszámolókra van szükség ahhoz, hogy világos képet kapjunk, illetve pontos számaink legyenek. Kaptunk adatokat, ezek szerint az uniónak tett vállalásokat, ami évi tízezer fő, tehát minimális – vonatonként 6-7 utassal számolunk –, ezt a kisvasút teljesíti. A kérdés az, hogy ezek után mi értelme van a befektetésnek, illetve megtérül-e az uniós adófizetők pénzének a befektetése” – jelentette ki Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője.

A delegáció vezetője szerint a megszokott gondokkal találkoztak Magyarországon. „Számunkra nincs ebben semmi új, ilyen problémák más tagállamokban is adódnak. A kérdés, hogy tesznek-e a hatóságok valamit a kezelésükre. Úgy látjuk, tesznek, de azért bizonyos dolgoknak utána kell járnunk, emiatt gondolom, hogy fontosabb a problémákkal itt, helyben megfelelően foglalkozni, ez a célunk” – összegzett Inge Grässle delegációvezető.

Az uniós delegációt vezető német politikus nem baloldali, hanem kereszténydemokrata, aki az Európai Parlamentben egy frakcióban ül az őt támadó fideszesekkel.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!