2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Felfüggesztett a fideszes polgármesternek

2017. október 3., kedd 15:49, frissítve: kedd 23:10

Felfüggesztett börtönre ítélte első fokon a Debreceni Törvényszék Balmazújváros fideszes polgármesterét hivatali vesztegetés miatt.

Veres Margit Balmazújváros polgármestereként állt a Debreceni Törvényszék előtt. Ám akkor még jegyző volt, amikor a vád szerint 2012 decemberében megvesztegette egy helyi vállalkozó. Az üzletember rendezvénycsarnokot épített a városban, amelyhez önkormányzati támogatást kért. Cserébe ötmillió forintot és egy autót ígért a jegyzőnek. A 180 millió forintos támogatást a képviselő-testület meg is szavazta, a jegyző pedig megkapta a pénzt, majd később a kocsit is – áll a vádiratban.

Veres Margit korábban azt vallotta, hogy ő csak postás volt, az ötmilliót nem neki címezték, hanem az akkori polgármesternek, Tiba Istvánnak, aki egyben Balmazújváros fideszes országgyűlési képviselője volt és maradt is. „Ötmillió forintot sem kaptam és semennyit sem kaptam Király Sándortól. Ez egy kölcsönösszeg volt, amelyet Király Sándor és dr. Tiba István polgármester kötött, és ezen kölcsönösszeget adta át Király Sándor részemre, hogy továbbítsam a polgármesternek” – fogalmazott.

A bíróság részben elfogadta Veres Margit védekezését, de az ügyet nem úszta meg. „A bíróság dr. Veres Margit elsőrendű vádlottat két év börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre és 200 napi tétel pénzbüntetésre ítéli; az egynapi tétel összegét 4000 forintban állapítja meg. Az így kiszabott, 800 ezer forintos pénzbüntetést meg nem fizetés esetén 200 nap börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre kell változtatni. A szabadságvesztés büntetés végrehajtását a bíróság öt év próbaidőre felfüggeszti” – ismertette a Debreceni Törvényszéken az ítéletet Mocsáry Eszter bíró.

A bíró csak azt találta bizonyítottnak, hogy Veres Margit valóban kapott egy autót. Az ötmillió forintról – a vádlottakkal összhangban – a tanúként meghallgatott Tiba István is azt vallotta, hogy kölcsönbe kapta. „Bizonyossággal ennek a pénznek a korrupciós célját megállapítani nem lehetett” – tette hozzá a bíró.

Veres Margit az ítélethirdetés után is tagadta bűnösségét. „Felháborítónak tartom az ítéletet, ugyanis semmilyen bűncselekményt nem követtem el, tisztán látszik azokból a dolgokból, amiket a bírónő is elmondott, hogy ki ellen irányult: az országgyűlési képviselő ellen, akit elkezdtek lehallgatni törvénytelenül, és megpróbáltak ebbe két ártatlan embert belevonni, és mivel semmilyen törvénysértést nem követtem el, felháborítónak tartom, hogy politikailag ilyen dolgot véghez lehet vinni” – nyilatkozta a polgármester.

Az elsőfokú ítélet nem jogerős, a polgármester, a vállalkozó és az ügyész is fellebbez. A vádhatóság szerint a bíró törvénysértően alacsony büntetést szabott ki.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!