2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Körhinta

Következik:

Híradó 22:15

Ezt sejtik a greenpeace-es paprikaakció mögött

2015. április 4., szombat 15:51, frissítve: szombat 15:52

Piaci vetélytársakat sejtenek a Greenpeace-akció mögött a szentesi paprikatermelők. A nemzetközi környezetvédő szervezet tizenkétféle, Magyarországon vásárolt paprikát vizsgáltatott meg egy független, auditált laboratóriumban. Nyolc mintában mutattak ki vegyszert, a szentesi paprikában olyan rovarirtót találtak, amelyet Magyarországon betiltottak. A szentesi szövetkezet és az érintett áruházlánc is megkérdőjelezi a vizsgálat hitelességét.

A Greenpeace munkatársai március elején vettek magyar paprikát az egyik külföldi élelmiszerlánc újpesti üzletében. A környezetvédők videóval és közjegyző által hitelesített jegyzőkönyvvel dokumentálták a vásárlást, majd a paprikát független laboratóriumban vizsgáltatták meg. A mintában két olyan vegyszert mutattak ki, amelyeket tilos használni Magyarországon. A Greenpeace az eredményről értesítette a szentesi szövetkezetet is. „Mint említettem, 14-15 ezer áruátvétel van náluk, úgyhogy nem könnyű feltérképezniük, hogy az 500 termelőjük közül ki volt az, aki ilyen szereket használt, illetve a hatóságot is informáltuk és az élelmiszerláncot is” – mondta Tömöri Balázs, az agrárkampány irányítója.


Az élelmiszerlánc illetékese azt mondja, hogy a laboratóriumi jegyzőkönyvben nem az a paprika szerepel, amelyet a Greenpeace náluk vett, hanem egy másik. „A vizsgálati jegyzőkönyv egy konkrét csomagolású és kiszerelésű termékre utal, amelyet nem értékesítünk a polcainkon, és nem is értékesítettünk a múltban sem” – fogalmazott Maczelka Márk, a Spar kommunikációs vezetője.

A szentesi szövetkezet minden beszállított zöldségből, gyümölcsből tesz el mintát, de tíz nap elteltével megsemmisíti azokat. A Greenpeace későn értesítette őket, a környezetvédők által vásárolt paprika ellenmintája már nem volt meg, a laboratóriumi vizsgálat eredménye tehát nem ellenőrizhető. „A másik probléma, hogy nálunk nagyon szigorú a nyomon követhetőség, és nem tudták megmondani a tételszámot, ez is egy gond. A harmadik, hogy mi a Sparba folyamatosan szállítunk, tehát egész évben van beszállítás, akkor is történt beszállítás, de nem abban a csomagolási formában, amit mondanak” – nyilatkozta Ledó Ferenc, a DélKerTÉSZ ügyvezető elnöke.

A paprikatermelők piaci vetélytársakat sejtenek a Greenpeace-akció mögött. „Azt gondolom, hogy ez a termék a biológiai növényvédelemnek köszönhetően megbízható, és valós versenytársa lehet sok más, egyéb terméknek, ezért mindig célpont. Tulajdonképpen egész évben tudjuk ezt a tevékenységünket folytatni, köszönhetően a termálvíznek, és emiatt egész évben tudunk munkát is biztosítani, emiatt is sokszor támadnak bennünket” – szögezte le Bakó Dániel paprikatermelő.

Az élelmiszer-biztonsági hatóság hivatalból vizsgálatot indított a szövetkezetnél. „A növényvédelmi technológiát ellenőrizzük, illetve mintavételezés történik, aminek az eredményei hamarosan megszületnek majd” – mondta Hódi László, a Csongrád Megyei Kormányhivatal növényvédelmi osztályvezetője.

A Greenpeace hét áruházláncban tartott próbavásárlást. A tizenkétféle paprikából nyolcban mutatott ki vegyszert a laboratórium.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!