2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

„Ez már az a szint, amikor az ember megfullad egy lélegzetvételtől”

2015. december 18., péntek 11:25, frissítve: péntek 11:26

Harminchat bányász halt meg egy bányaszerencsétlenségben Kína északkeleti részén. A tragédiát feltehetően az elektromos vezetékek meghibásodása okozta.

Harminchat vájárra szakadt a föld az ország északkeleti részén. A hatóságok szerint az elektromos vezetékek meghibásodása okozta a robbanást. „A szén-monoxid koncentrációja normál esetben nem emelkedhet 24 ppm fölé, most 14 650 ppm a a koncentráció. Ez már az a szint, amikor az ember megfullad egy lélegzetvételtől” – hangsúlyozta Csang Csin-hsziang, a mentésirányító iroda szóvivője.

Kínában tavaly 931-en vesztették életüket bányaszerencsétlenségben, ez a szám jóval kisebb a 2002-ben bekövetkezett halálesetekhez képest, akkor mintegy 7000 bányász lelte halálát munka közben.

Pekingben második alkalommal is kihirdette a szmogriadó legmagasabb fokozatát, a vörös riasztást a városvezetés. Ez azt jelenti, hogy szombat reggel és kedd dél között a páros és a páratlan számra végződő rendszámú autók felváltva közlekedhetnek. Gyárak, üzemek kényszerülnek termelésük ideiglenes felfüggesztésére, építkezéseket állítanak le.

„Nagyon aggódom, hogy milyen hatással lesz ez az egész az idősekre és a gyerekekre, a gyerekek ki akarnak majd menni játszani. Nekünk, akik a munkába közlekedünk, annyira nem rossz, de azért aggódom a légszennyezés miatt. Azt hiszem, a kormánynak nagyobb súlyt kellene fektetnie a témára” – vélekedett Cseng Hszian-ke szoftverfejlesztő.

A látótávolság Peking egyes részein és a környékbeli régiókban egy kilométer alá csökkent, az egy köbméter levegőben mért finom porszemcsék koncentrációja helyenként meg fogja haladni az ötszázat, ami az Egészségügyi Világszervezet egészségügyi határértékre vonatkozó ajánlott értéknek a hússzorosa. Az iskoláknak és óvodáknak lehetőségük van a tanítást, illetve a foglalkozásokat az érintett napokra szüneteltetni.

Az országos meteorológiai intézet jelentése szerint Kína egyes területein minden idők legsúlyosabb szmogja várható, az emberi szervezetre károsabb, mint a december 6-a és 9-e közötti, amikor az első vörös riasztást kiadták. Egy 2013-as felmérés szerint egy szabad levegőn töltött nap Pekingben huszonegy szál, magas kátránytartalmú cigaretta elszívásával egyenértékű.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!