2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

„Ez a fejlövése ennek a szerencsétlen kuszaszeműnek”

,

2016. május 8., vasárnap 09:58, frissítve: vasárnap 10:12

Nem hozhatott volna létre alapítványokat a Magyar Nemzeti Bank közbeszerzés nélkül – mondta Róna Péter, a KARD Egyesület Törvényes lopás és korrupció országa címmel rendezett vitáján. A közgazdász szerint a cégbíróságnak sem lett volna szabad bejegyeznie az alapítványokat. Bodnár Zoltán, a Magyar Nemzeti Bank volt alelnöke úgy vélekedett: az MNB-n belül történt pénzmozgások törvénytelenek.

„Az első aki belenyúl a pénztárba, annak le lesz vágva a keze” – a 2010-es országgyűlési választás kampányában mondta ezt a Fidesz akkori alelnöke. Pokorni Zoltán szavait egyre többször idézik fel mostanában az ellenzéki politikusok, köztük az LMP antikorrupciós szóvivője is, aki 2010-ben még a Fidesz színeiben politizált.

Hadházy Ákos azt mondja: haragszik Pokorni Zoltánra a 2010-es mondata miatt. „Nagyon sokan voltunk, akik hittünk neki. Amikor láttuk, hogy elindulnak a folyamatok nem túl jó irányba, akkor sokan bíztunk néhány olyan emberben, akiről azt lehetett hinni, hogy majd megfogja a folyamatokat” – fogalmazott az LMP antikorrupciós szóvivője.

A kerekasztal-beszélgetés fő témája a jegybanki alapítványok költései voltak.

A Magyar Liberális Párt politikusa, aki korábban az MNB alelnöki tisztét is betöltötte, erős szavakkal illette Matolcsy Györgyöt.

„Még beleírták a geopolitikát, mert ez a fejlövése ennek a szerencsétlen kuszaszeműnek. Ez egy politikailag korrekt beszéd, kérem szépen. Ebben a kontextusban, azt hiszem, ez a legkevesebb, amit mondani lehet erről a fiúról.”

(Bodnár Zoltán, gazdaságpolitikus, Liberálisok)

Bodnár Zoltán szerint tévhit, hogy a Magyar Nemzeti Bank Matolcsy Györgynek köszönheti nyereségét, sokkal inkább a devizahitelek forintosítása hozta.

Az MNB-alapítványok gazdálkodási adatait kiperlő szocialista képviselő, Tóth Bertalan részsikernek tartja, hogy Matolcsy György a Magyar Nemzetnek pénteken azt mondta: 50 milliárd forintot befizetnek a költségvetésbe. „Végre a nyereségből legalább 50 milliárd forint bekerül a központi költségvetésbe, de azért annyira nem vagyok optimista, mert most nem az alapítványoknál fogják ellopni, hanem a költségvetés keretein belül” – hangsúlyozta az MSZP frakcióvezető-helyettese.

Róna Péter közgazdász szerint a jelenlegi törvények alapján a jegybank csak a bírságokból befolyt nyereségeit fordíthatná alapítványi célra, ez pedig mindössze 4 milliárd forint volt. A fennmaradó 260 milliárdot Róna szerint nem fektethették volna be. „A jelenlegi törvény szerint erre a felhasználására két lehetősége van. Az egyik az, hogy elhelyezi a tartalékban, a másik pedig az, hogy befizeti a költségvetésbe. Neki ebben a törvényben ilyen egyéb jellegű felhasználásra nincs lehetősége” – mutatott rá a közgazdász.

Közben újabb adatok derültek ki a jegybanki alapítványokról. Matolcsy György könyvére 14 millió forintot költött az általa vezetett Pallas Athéné Domus Animae nevű szervezet. Összesen 2500 darabot vásároltak a kiadványból, részben az alapítvány saját könyvtára számára, részben pedig egyetemeknek ajándékba.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!