2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Európában is egyedülálló egészségügyi képzés indul

2015. augusztus 27., csütörtök 11:54, frissítve: csütörtök 15:08

Teljesen új, speciális képzést indítanak Pécsett a migránsok egészségügyi ellátására fókuszálva. Az Európában is egyedülálló kurzust angol nyelven tartják, és azt a célt szolgálja, hogy – a vallási különbségeket is figyelembe véve – a különböző, speciális betegségeket kezelni tudják az itthoni egészségügyben.

Azonnal beavatkozást igényelt egy szívritmuszavarral küzdő menekült. A férfit a pécsi vasútállomáson látták el azután, hogy rosszul lett. Az önkéntes mentőápolók azt mondják, napi szinten kell segíteniük az ide érkező migránsokon.

„Lábsérültünk van nagyon sok. Folyamatosan találkozunk tenyérnyi vízhólyagokkal, csípésekkel, különböző harapásokkal. Már lőtt sérüléssel is találkoztunk, relatív jól ellátott sérülés volt a lábon. A felépített drótkerítés vágásai okozta sérülésekkel is találkozunk már” – mondta Deák Zoltán, a Galenus Mentőszolgálat tulajdonosa.

Pécsre napi szinten több mint száz menekült érkezik, őket önkéntesen fogadják étellel-itallal, de sokan megtagadják a segítséget. A baranyai megyeszékhelyen most egy Európában is egyedülálló kurzust indítanak. A Pécsi Tudományegyetemen angol nyelvű mesterképzésre főként orvosokat várnak. A képzés célja az, hogy a jelentkezők elsajátítsák azokat a speciális ismereteket, amelyeket az Ázsiából és Afrikából érkező migránsok megkívánnak.

„Esősorban muzulmánokra vonatkozik, kultúrköri differenciák vannak, a nők ellátásával kapcsolatos speciális vallási előírások, amelyek még azt is kiválthatják, hogy a beteg megtagadja az együttműködést, mondván megsértették mélyen vallási érzelmeit” – mutatott rá Miklós István professzor.

A Pécsi Tudományegyetem egy osztrák egyetemmel közösen legkorábban jövő februárban indíthatja el a képzést, amely költségtérítéses lesz.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!