2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Faképnél hagyta a Hír TV-t a helyettes államtitkár

2015. december 2., szerda 11:07, frissítve: szerda 18:19

Több száz dolgozó nem kapta meg az októberi fizetését a Péterfy Sándor utcai kórházban. Az orvosigazgató azt mondja: ez decemberben sem lesz másképp. Akkor is csúszni fognak a fizetések. A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint pedig az, hogy már a dolgozókat sem tudják kifizetni, azt mutatja: egyre súlyosabbak a problémák. Egyre nagyobb az adósság, orvosból meg évről évre kevesebb van.

A Péterfy Sándor utcai kórház orvosigazgatója, Sásdi Antal azt az értesítőt mutatta, amelyben már októberben tájékoztatták a dolgozókat a fizetések csúszásáról. Azok a dolgozók kaptak levelet, akiket megbízási szerződéssel vagy részmunkaidőben foglalkoztatnak. A Péterfyben minden ötödik alkalmazott ilyen. A csúszás oka, hogy az államkincstár novembertől új bérszámfejtő programot használ, az átállás tíz napig tartott, addig a rendszer nem működött. „Problémák sorozatát okozza az új rendszerre történő átállás, és már most is biztosan látjuk, és már erről is tájékoztattuk a dolgozóinkat, hogy a decemberi normál bér kifizetések is biztosan néhány napot csúszni fognak. Eddig a dolgozók 2-án, 3-án, legrosszabb esetben 4-én kapták meg a fizetésüket, ez most decemberben jó esetben 7-8.” – mondta Sásdi Antal.

Válasz nélkül sétált el Mészáros János helyettes államtitkár:

– Egy kórházban több száz dolgozó nem kapott fizetést technikai okok miatt. A Péterfy-kórházról van szó…
– Ezt most hagyjuk abba, jó? Köszönöm!

Mészáros János helyettes államtitkár egy egészségügyi konferencián hagyta faképnél a Hír TV-t. A rendezvényen ő képviselte a kormányt a finanszírozásról rendezett kerekasztal-beszélgetésen. Egyik partnere a Magyar Kórházszövetség elnöke volt. „A forráshiány nemcsak a különböző, egyszer használatos, és gyógyszer és egyéb termékeknek a megvételét teszi időnként már nehézzé, és ezért az adósságnövekedés felé vezet ez a folyamat, hanem valóban a kórházi költségvetésben 60-70 százalékot jelentő bérek kifizetése is helyenként veszélybe tud kerülni. Különösen azért is, mert az állami szabályozás szerint folyósított összegekre megvannak az előirányzatok, és ezeknek az átlépése különösen év végén már gondot okozhat” – fogalmazott Velkey György.

Pedig Magyarországon működhetne jól is az egészségügy – mondta a beszállítók egyik érdekképviseletének illetékese. „Én azt állítom, hogy Magyarország rendelkezik azokkal az erőforrásokkal, amelyek a normális egészségügy felépítéséhez szükségesek. Hogy ezek a források miért nem érkeznek meg, ezt részben mindannyian tudjuk, részben meg nem értjük” – szögezte le az Orvostechnikai Szövetség főtitkára, Rásky László.

A helyettes államtitkár sem vitatta a beszélgetésben, hogy az orvosok és a szakdolgozók külföldre vándorlása ellen a kormánynak lépéseket kellene tennie.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!