2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Etyek keményen ellenáll a kisvasútnak

2016. április 28., csütörtök 11:39

Felháborodással fogadták Etyeken a felcsúti fejlesztést koordináló miniszterelnöki biztost. Tessely Zoltán azután tartott lakossági fórumot a településen, hogy többen tiltakoztak az ellen, hogy a telkükön vagy közvetlenül a házuk mellett menjen el a kisvasút. A biztos nem tudott írásos garanciát adni arra, hogy nem vezetik át magánterületen a kisvasutat.

„Én azt szeretném megkérdezni, hogy mint tervező tudott-e arról, hogy itt családok élete fog így tönkremenni ezzel.” Kemény kérdésekkel bombázták a megvalósíthatósági tanulmányt készítő mérnököt az Etyek környéki lakosok a Felcsútról Etyekig közlekedő kisvasútról tartott vitában.

„A Speciálterv Kft. munkája alapvetően előtanulmány és megvalósíthatósági tanulmány készítésére korlátozódik. Ez még nem is tanulmányterv” – közölte Borzai Tibor mérnök. A kivitelező hárítja a felelősséget, szerinte az ő feladatuk a tanulmányok elkészítésével véget ért. Azt azonban hozzátette: mindenképp magánérdeket sért a kisvasút, ha megépül. „Egy kicsit rávilágít ennek az egész projektnek a nehézségére, hogy jelen pillanatban Bicske és Etyek között nincs olyan közterület, ahol bármiféle vasutat el lehetne helyezni. Ebből az következik, hogy ha itt valaki valamilyen célból vasutat szeretne létesíteni, az magántulajdonon kell hogy keresztülhaladjon” – fogalmazott Borzai Tibor.

A vállalkozó, akinek a lovardáján futna keresztül a nyomvonal, úgy érezte, nem kapott válaszokat. „Monsieur, velem ne szórakozzanak. Szórakozik, mellébeszélnek, össze-vissza magyaráznak. Azt mondja, hogy itt milyen jó a vállalkozásnak, növelte a hírnevét” – mondta Kerényi Ferenc a miniszterelnöki biztosnak, hozzátéve: ő csak a családját és az érdekeit védi. „Nem engem kell támadni, azt, hogy rugdalózom, lövöldözök. Ha nem lehet megérteni, hogy én mit várok, akkor – hogyha önöktől nem kapom meg ezt az ígérvényt és a választ – én fogok továbbmenni” – jelentette ki a lovarda tulajdonosa.

A körzet parlamenti képviselője felvette a kesztyűt. Szerinte csak a média fújta fel a terveket, ezért akart az érintettekkel egyeztetni. „Nehogy azt gondolják, hogy én félek a kérdéseiktől. Nincs mit takargatni. Nincs” – mondta Tellesy Zoltán. A politikus a vita végén azt ígérte: a tanulmányokból csak akkor lesz terv, végül vasút, ha az etyeki lakosok kifejezetten kérik. „Addig Etyeken borvasút nem fog épülni, amíg az etyekiek nem szeretnék. Én ezt most kicsit pontosítanám. Ezeket az előtanulmányokat addig nem fogjuk elővenni, amíg Etyek települése nem kéri tőlünk” – ígérte az országgyűlési képviselő.

A hatástanulmányt készítő mérnökök korábban már jelezték: a kisvasút üzemeltetése a legóvatosabb becslések szerint is 28 millió forint veszteséget termelne évente.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!