2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

„Esterházy az örökkévalóságnak szentelte életét”

2017. március 13., hétfő 07:46, frissítve: hétfő 08:30

Koszorúzással emlékezett a Rákóczi Szövetség és több másik szervezet Esterházy János felvidéki magyar politikusra. Halálának 60. évfordulója alkalmából a budapesti, Szép utcai emléktáblánál tartottak megemlékezést.

Esterházy a trianoni döntés után a Szlovákia fennhatósága alá kerülő magyarok jogait képviselte. A második világháború alatt nem szavazta meg a zsidók deportálását, és többször szóvá tette a szlovák vezetés magyarellenes intézkedéseit. Végül koholt vádak alapján halálra ítélték. Büntetését később enyhítették, és a csehországi Mírov börtönben halt meg 1957-ben.

„Ki gondolta volna 25 évvel ezelőtt, amikor a deklarációt aláírták, hogy tagjai leszünk a NATO-nak, az Európai Uniónak, és mi, közép-európai négyek leszünk a közép-európai gazdaság növekedési motorja, és ez a térség lesz Európa legbiztonságosabb régiója? Esterházy János nem 25 éve, hanem 75 éve gondolta így. És ezért volt erre képes… azért volt erre képes, mert életét és munkásságát nem a percnek, hanem akárcsak Márton Áron, az örökkévalóságnak szentelte” – fogalmazott a megemlékezésen Szász Jenő, a nemzeti összetartozás bizottsága elnöke.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!