2024. 02. 25. Vasárnap Mátyás napja
Jelenleg a TV-ben:

Globál

Következik:

Szélesvásznú történelem - Elveszett illúziók 11:00

Erdő: Minden más napnál fényesebb húsvét napja

Hír TV

2018. április 1., vasárnap 15:16, frissítve: vasárnap 21:09

A jövő heti választás is szóba került az idei húsvéti misék során. Bogárdi Szabó István református püspök a választási részvételre buzdított, Kiss-Rigó László pedig uniós projektekhez hasonlította Jézus feltámadását. Erdő Péter bíboros arra hívta fel a figyelmet, hogy segíteni kell a rászorulókon.

Minden más napnál fényesebb húsvét napja, többek között erre hívta fel a figyelmet Erdő Péter bíboros húsvéti szentmiséjén. Az esztergomi bazilikában tartott szertartáson elmondta, hogy Jézus feltámadása az egész világtörténelmet megváltoztatta. Fontosnak tartotta kiemelni azt is, hogy az embereknek felelősséget kell vállalniuk a rászorulókért is.

Krisztus feltámadása derűssé tesz, nagyvonalúságot ajándékoz, képessé tesz minket arra, hogy áldozatot vállaljunk egymásért, a családért, a nagyobb közösségért, a rászorulókért és a jövő nemzedékéért – hangoztatta Erdő Péter.

A Római Birodalom bukásának korával vont párhuzamot ünnepi igehirdetésében Bogárdi Szabó István. A református püspök Szent Ágoston egyik művét idézve mondta: ma is üldözik a keresztényeket szerte a világban, ahogy a birodalom bukása idején is. A párhuzam után a püspök a jövő vasárnapi országgyűlési választásokra is felhívta a hívek figyelmét.

Hirdetem, kedves testvérek, hogy jövő vasárnap országgyűlési választások lesznek. E helyről is kérek és buzdítok mindenkit: vegyen részt a választásokon, adja le szavazatát, gyakorolja a szabadságjogait, hogy szabad ország maradhassunk a következőkben is – mondta Bogárdi Szabó István.

Húsvét Isten meglepetése a világnak – ezt Fabiny Tamás, hangsúlyozta, a budavári evangélikus templomban tartott úrvacsorás istentiszteleten. A Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke szerint az ünnep fő üzenete, hogy az örömhírrel, az evangélium üzenetével minden emberhez minél gyorsabban el kell, hogy jusson.

A feltámadott Jézus úton van a világ felé. Ez igazi húsvéti meglepetés, ez olyan, mint az ora et labora, imádkozzál és dolgozzál. Most vasárnap imádkozunk, ahogy hétfőn is mindenkit hívunk imádkozni, de kedden meg szerdán már dolgozzunk is az ora et labora értelmében a galileai munkánkat kezdjük el végezni a hittérítő, tanító, a másik embert megszólító felelős nagykorú keresztényként a mandátumunkkal járó feladatunkat töltsük be – mondta Fabiny Tamás.

Az uniós pályázatokkal és projekttel hasonlította össze Jézus feltámadását Kiss-Rigó László. A szeged–csanádi megyés püspök szerint Jézus feltámadása minden ember számára felfogható pályázati lehetőségként.

Jézus föltámadásában mindannyiunk számára nyílt, és nem Brüsszel nyitotta meg, nyílt egy felfelé nyitott, végtelenre nyitott pályázati lehetőség. Mindenki, aki megismerte Krisztust és az ő feltámadását, igénybe veheti ezt a felfelé nyitott pályázati lehetőséget, forrást. És ő segít is a megvalósításban. Itt különösebben nincs lehetőség korrupcióra – hangoztatta Kiss-Rigó László.

Az Orbán Viktor bizalmasának számító püspök, akinek az egyházmegyéje egyébként húszmilliárd forintot kap a kormánytól, pénteken azt nyilatkozta: az igazi keresztényeknek nem okoz dilemmát, hogy kire szavazzanak.

Húsvét Hollókőn idén is

Több mint ezren látogattak el a hollókői húsvéti fesztiválra. A világörökségi ófaluban ezúttal is a hagyományos locsolkodás vonzotta leginkább a közönséget.

Húsvéthétfőn a várban középkori játszóházzal várják a látogatókat, a faluban pedig számos koncerten is részt vehetnek az odalátogatók.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!